JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk arbeidsliv i verdensklasse

– Vi ligger i toppsjiktet i verden når det gjelder arbeidsliv. Samtidig har vi mange utfordringer framover, fastslår Anette Trettebergstuen, som i dag lgger fram innstillingen om arbeidslivet.

I dag legger arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget fram sin innstilling om Arbeidslivsmeldingen.Arbeidslivsmeldingen er den første stortingsmeldingen i sitt slag, og er både en oppdatert statusrapport og et dokument som tar for seg framtidige utfordringer. Den skal behandles i Stortinget 7. juni.

Politisk dokument

– Hva er de generelle trekkene i meldingen?

– Den bekrefter at vi har et arbeidsliv i verdensklasse, både kvantitativt og kvalitativt. Vi har høy sysselsetting, flere kvinner i arbeidslivet enn de fleste andre land, og i det store og hele kan vi være stolte over et anstendig arbeidsliv, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

2. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget kan fortelle at nordmenn har det bedre på jobben nå enn for 15 år tilbake, og at generelt sett har antallet yrkesskader gått ned. Likevel er det fortsatt til dels store utfordringer, og flere grupper opplever ikke bedring.

Arbeidet med meldingen ble påbegynt i 2009, og Trettebergstuen omtaler dokumentet som en virkelighetsbeskrivelse som er «objektiv og nøktern».

– Dette vil være et viktig politisk dokument for oss fram mot valget neste år, fortsetter Trettebergstuen.

Kritikk fra NTL

Mange fagforeninger la fram sitt syn på meldingen da den var ute til høring i vinter, og det ble holdt egne komitéhøringer på Stortinget. Dag Werstrin og Wenche Solhaug representerte NTL i stortingshøringa 13. februar.

NTL-leder John Leirvaag mener det i seg selv er positivt at det blir laget en sånn melding.

– Hovedinntrykket er at dette er et bra og omfattende stykke arbeid om store deler av norsk arbeidsliv. Likevel er det momenter vi savner, og meldingen burde gått enda dypere inn i flere av de ulike problemstillingene. Leirvaag mener først og fremst at punktet om bruk av midlertidige ansettelser i statlig sektor burde vært spisset. Videre peker han på arbeidstidsbestemmelser, for fortsatt er det for mange i uavhengige stillinger som blir unntatt vern om bestemt arbeidstid.

– Denne intensjonen har ikke regjeringen klart å følge opp, sier Leirvaag.

Forbundslederen mener at både vold og trusler på arbeidsplassen – noe NAV-ansatte i stor grad møter – samt mobbing og trakassering, er punkt som burde vært belyst mer.

– Meldingen kunne også vært langt tydeligere på punktet om inkludering av ikke-norske arbeidstakere, fortsetter forbundslederen.

Egen melding om dumping

Anette Trettebergstuen peker på tre hovedutfordringer i norsk arbeidsliv i dag. De såkalte tre u’ene – utstøting, ufrivillighet og useriøsitet – er grundig omtalt i meldingen, og her er det også noen forslag til hvordan ting skal bli bedre.

– Hvordan vil du utdype disse tre punktene?

– Det første, utstøting, omhandler ikke bare trygdede eller dem som er borte med sykemelding, men også andre grupper, som kvinner i kvinnedominerte yrker. Dette handler om hvordan vi skal kunne holde på folk i arbeidslivet. Med det neste, ufrivillighet, mener vi ufrivillig deltidsjobbing. Dette gjelder i stor grad kvinner, og er noe som kan få alvorlige konsekvenser især med tanke på pensjon og økonomisk uavhengighet, og fritid. Det siste punktet, useriøsitet, omhandler arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, forklarer Trettebergstuen.

– Er det en viss type kritikk du ser komme, især fra fagforbundene?

– Noen skulle nok ønske at vi gikk lenger nettopp i forslag mot sosial dumping i arbeidslivsmeldingen, men dette skal vi følge opp med en egen handlingsplan eller stortingsmelding i 2013, lover Trettebergstuen.

Mer til Arbeidstilsynet

Ifølge meldingen, skal Arbeidstilsynet få mer myndighet til å sanksjonere både mot ufrivillig deltid og mot sosial dumping.

– Arbeidstilsynet skal nå få mulighet til å gi gebyrer på opptil 1,5 millioner kroner dersom arbeidsplasser bryter loven. Dette gir tilsynet mer myndighet til å sette hardt mot hardt, fortsetter Trettebergstuen.

Annonse
Annonse