JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke svarteliste fremmed gran

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ikke utelukke planting av svartelistet sitkagran fra regjeringens klimastrategi.

– Det er ikke innført noe forbud mot planting av sitkagran. Jeg ser ingen grunn til å utelukke bruk av sitka på steder der den ikke utgjør noen trussel mot naturmangfoldet, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Regjeringens klimamelding legger opp til mer skogplanting og mer bruk av trevirke som klimatiltak.

– Senterpartiet var en sentral pådriver for å få mer aktiv skogskjøtsel inn i klimameldingen. Skogstrategien var et viktig gjennombrudd for Sp, sier Slagsvold Vedum.

Omstridt

Men skogplanting er omstridt som klimatiltak. Det er faglig usikkerhet om hvor mye CO2 som faktisk bindes i skog. Fra naturvernhold er det også frykt for at granplantasjer vil svekke naturmangfoldet.

Striden dreier seg særlig om amerikansk sitkagran, som er plantet ut langs kysten av Norge siden 1950-tallet. Skogeiernes organisasjoner ivrer for mer bruk av sitka, særlig i værharde strøk langs kysten, og omtaler sitka som «klimatre».

På svarteliste

Artsdatabanken har derimot satt amerikansk sitkagran på svartelista over fremmede arter, blant arter som medfører høy økologisk risiko. Den er svartelistet først og fremst fordi den har spredd seg inn i kystlynghei, som er en truet naturtype.

Fra 1. juli skal fylkesmennene godkjenne all utplanting av utenlandske treslag, ifølge en ny forskrift.

– Det gjelder ikke andre regler for klimaskog enn for vanlig skog, sier Slagsvold Vedum.

– Det er ikke snakk om noe fritt fram for sitkagran eller andre fremmede treslag i klimaskog. I all hovedsak vil det vel være snakk om å bruke vanlig gran. Men det er heller ingen grunn til å utelukke sitka, der den ikke truer naturmangfoldet, sier han.

«Klimaskog»

Nordisk ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk har denne uka vært samlet i Trondheim, blant annet for å diskutere oppfølging av miljø- og utviklingstoppmøtet Rio+20: Hvordan sikre en stadig voksende verdensbefolkning tilgang på nok mat. Bærekraftig skogbruk har vært tema for et eget seminar.

Ministermøtet, som har samlet ni ministre fra de fem nordiske landene, avsluttes fredag med ekskursjon til Tautra og Frosta i Nord-Trøndelag. På programmet står også planting av klimaskog.

– Vi skal plante to-tre trær hver, som et bidrag til å gjøre ministerrådsmøtet klimanøytralt. Men her er det snakk om vanlig gran, ikke sitka, understreker Slagsvold Vedum. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse