JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svindyre feilansettelser

To av tre ledere i Norge har gjort en feilansettelse. Mange synes det er tabu å innrømme det, viser en undersøkelse for bemanningsselskapet Proffice.

nina.sandaas@lomedia.no

Én feilansettelse kan koste bedriften flere hundre tusen kroner. Sju av ti ledere mener også at arbeidsmiljøloven gjør det for vanskelig å bli kvitt uønskede ansatte.

Dette kommer fram i en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 992 ledere og 1222 arbeidstakere (uten lederstilling). Undersøkelsen er todelt og gjennomført av Respons Analyse for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.

Les også reportasjen i LO-Aktuelt: Oppsigelse på 1-2-3 (pdf)

Snittprisen nesten en million

– Å ansette er noe av det viktigste en leder gjør, og feilansettelser noe av det dyreste. Vårens undersøkelse viser at en tredjedel av norske ledere tror en feilansettelse koster bedriften mer enn en halv million kroner. Selv anslår jeg snittprisen til å ligge oppunder en million, sier Per Bergerud, administrerende direktør for Proffice Norge.

Han mener det er et tankekors at ledere bruker for lite tid på å ansette riktige folk, og i etterkant ønsker en arbeidsmiljølov som gjør det lettere å bli kvitt feilansettelser. Sju av ti ledere synes arbeidsmiljøloven gjør det vanskelig å si opp medarbeidere som ikke fungerer sosialt eller faglig på arbeidsplassen. Like mange har ansatte de per i dag ville erstattet med nye, om det ikke var i strid med lovverket og fikk konsekvenser. Flere ledere i offentlig enn privat sektor har ansatte de gjerne skulle erstattet.

Magefølelse og trynefaktor

84 prosent av norske ledere mener det er lett å foreta forhastede og feil ansettelser når bedriften raskt trenger folk. Kun 26 prosent sjekker referanser arbeidssøker ikke har oppgitt. Bare 14 prosent «googler» alltid en potensiell ny medarbeider.

Andre mindre heldige faktorer som går igjen i en rekrutteringsfase er at for mange ledere stoler for mye på magefølelsen. De fokuserer for mye på trynefaktor, og de ikke er flinke nok på oppfølging: sju av ti ledere hevder at en feil ansettelse kunne blitt en riktig ansettelse i gitte tilfeller, om arbeidsgiver hadde vært flinkere til nettopp oppfølging. Over halvparten av lederne innrømmer at en feilansettelse skyldes dårlig lederskap. Ifølge Per Bergerud i Proffice viser resultatene fra undersøkelsen gjennomgående at arbeidsgiver i mange tilfeller har seg selv å takke for feilansettelsen.

– Mange bør begynne å følge egne råd, eller finne alternative rekrutteringsløsninger. For slik det er nå taper næringslivet milliarder av kroner på feilansettelser, sier Bergerud.

Annonse
Annonse