JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan bli statsråd-avganger

Statsråder og etatsledere må være forberedt på å gå av hvis 22. juli-kommisjonen dokumenterer grov tjenesteforsømmelse.

Det mener Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide.

– Før 22. juli var det ikke gjort god nok jobb i etatene når det gjelder beredskap og samarbeid mellom etatene, og å sette enkeltpersoner i stand til å gjøre en god nok jobb. Derfor mener jeg at vi var for naive. Vi må jobbe mer systematisk med sikkerhet, sier Hareide til Dagens Næringsliv.

Han varsler at folk i lederposisjoner må ta ansvar når kritikken kommer.

– Jeg tror at de som sitter i posisjoner må være klare til å ta ansvar, og særlig de som sitter i lederposisjoner. Ikke minst må de i toppolitiske lederposisjoner være forberedt på det. Jeg tror likevel at dette ikke skal bli noe politisk spill, men at vi skal gjøre det vi kan for å forbedre vår sikkerhet. Det er dét dette handler om, sier Hareide.

I ytterste konsekvens må statsråder og etatsledere være forberedt på å gå av, mener KrF-lederen.

– Ja, det mener jeg. Men jeg kommer ikke til å begynne i den enden, å se på hvem som sitter med det personlige ansvaret. Hovedpoenget må være hvordan vi kan bli bedre og gjøre Norge tryggere, sier Hareide.

Harede ledet Stortingets egen 22. juli-komité som i vinter la fram sin innstilling. Den store forskjellen er at kommisjonens rapport også inneholder en lang rekke nye konkrete opplysninger om hva som skjedde før og under terrorhandlingene. Hareide mener derfor at regjeringen må legge fram en stortingsmelding om saken slik at den kan bli behandlet før valget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse