JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor oppslutning for Monica

Rundt 200 hadde møtt fram med 25-30 fagforeningsfaner for å delta i støttemarkeringa for Monica Okpe. Forhandlingene om avskjeden fortsetter torsdag.

vegard.holm@lomedia.no

Rett etter at støttemarkeringen var avsluttet ble også forhandlingsmøtet avsluttet. Ingen ville gi kommentarer utover at partene var enige om å fortsette forhandlingene førstkommende torsdag.

Trubaduren Yngve Kristiansen åpnet markeringen utenfor DHL på Ulven i Oslo, der blant andre Transportarbeiderforbundets leder Roger Hansen holdt appell. Forbundslederen uttrykte stolthet over å være leder i et fagforbund med medlemmer som våger å ta kampen.

HØR (fra Elling_fragatas) lydspor fra Demonstrasjon til støtte for Monica Okpe at DHL Ulven

- Dette er ikke noe forbund for pingler. Dette er et forbund for medlemmer som stiller opp for hverandre. Og denne gangen er det Monica som trenger vår støtte, etter at hun fikk avskjed begrunnet med bagateller, sa Hansen.

Kampen må tas hele tida

Han trakk fram Monica Okpes målbevisste og iherdige arbeid for de sakene klubbmedlemmene har vært og er opptatt av.

- Dette kom veldig tydelig til syne både før, under og etter speditørstreiken i fjor da Monica gikk sammen med mange andre inn i kampen om faste jobber, og mot billig arbeidskraft. En kamp som forøvrig har pågått helt siden arbeidsfolk begynte å organisere seg for mer enn 100 år siden. Og den må tas om igjen og om igjen, sa forbundslederen i appellen.

Angrep på det mest grunnleggende

Hansen understreket at avskjeden av Monica Okpe er hele Transportarbeiderforbundets kamp. Det er ikke bare et angrep på Okpe, men også et angrep på forbundet og hele LO.

- Det DHL har gjort er å gå til angrep på noe av det mest grunnleggende i norsk arbeidsliv! Nemlig respekten for partene i arbeidslivet og deres representanter. Ingen tror med andre ord at hun fikk avskjed av andre grunner enn at hun er en hardt arbeidende tillitsvalgt som er opptatt av å følge de lover og avtaler som også DHL er bundet av. DHL har et reaksjonsmønster som vi håpet var et avsluttet kapittel på 1930-tallet, men som med jevne mellomrom dukker opp i norsk arbeidsliv. Slik kan vi ikke akseptere, og det må slås hardt tilbake hver gang, sa Roger Hansen.

Forventer oppreisning

Han forventer at DHL kjenner sin besøkelsestid og gir Monica Okpe full oppreisning og jobben tilbake. Han lovet all støtte inntil saken er løst til hennes fordel.

Roger Hansen leste også opp støtten som representantskapet i LO hadde vedtatt, i tillegg til den støtteuttalelsen som er kommet fra Nordisk Transportarbeiderføderasjon.

Overgrepene må ta slutt

Leder i Oslo Transportarbeiderforening, Pål Aronsen, var andremann ut av appellantene. Han kunne fortelle om et selskap som langt fra opptrer ryddig.

- Det viser seg nå at DHL ikke takler tillitsvalgte som står på krava. Bedriften hadde et utstrakt bruk av vikarer både i forkant av streika i fjor og under den. Dette tok klubben og Monica på alvor, og DHL måtte i kne og godta at vikarene skulle ansettes eller fjernes. Et annet eksempel er advarselen de ga til en annen som bisto Monica under drøftelsesmøtet i forkant av avskjeden av henne, fortalte Aronsen.

Han fortalte også om at Oslo Transportarbeiderforening opplever at flere bedrifter bruker ufine metoder for å kvitte seg med det de ser på som brysomme tillitsvalgte.

- Vi kan ikke finne oss i at tillitsvalgte blir utsatt for trusler om avskjed fordi de gjør jobben sin. Mange har store forpliktelser og familie å forsørge. Vi må med LO i ryggen ta grep for å få slutt på slike overgrep mot tillitsvalgte, sa Pål Aronsen.

Hele fagbevegelsen i ryggen

Det var god stemning blant de om lag 200 folkene som hadde tatt turen til Ulven. Trubaduren Yngve Kristiansen varmet med sine sanger innimellom appellene, og Peter Hansen fra Oslo Transportarbeiderforening holdt i trådene.

Leder i Fellesforbundets avdeling 1, Kine Asper, slo fast at avskjeden av Monica Okpe står i sterk kontrast til slik DHL ønsker å framstå.

- Avskjeden av Monica er et forsøk på å kvitte seg med den sterke stemmen hun er for sine arbeidskamerater, sa Asper og sendte følgende hilsen til Monica Okpe: Du har hele fagbevegelsen i ryggen. Stå på!

Sterk og tydelig tillitsvalgt

Turid Thomassen, som er leder i partiet Rødt, lovte at kampen skal vinnes.

- Monica Okpe er en sterk og tydelig tillitsvalgt. Hun står midt i det og bærer den største børa. Men vi skal være med lenge, og flokken som er her i dag vil bli større og større om ikke bedriften gir seg, sa Thomassen.

Are Saastad i Fagforbundet Aker ønsket lykke til i kampen, og minnet om at det er samholdet i den lokale fagforeningen som gjør kampen mulig.

Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen hadde sendt Alen Clifford til Oslo for å holde appell til støtte for Monica Okpe. Han understreket at ITF står bak Monica og hennes kamp for rettferdighet.

Hele appellen til Clifford kan høres på lydsporet fra demonstrasjonen – fra 2.15 min. til 6.10 min.

Annonse
Annonse