JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utelukker ikke mistillit

Verken Høyre-leder Erna Solberg eller Frps Siv Jensen utelukker at det kan bli reist mistillitsforslag mot enkeltstatsråder eller hele regjeringen.

Men begge vil først høre statsminister Jens Stoltenbergs redegjørelse i Stortinget.

Oppfølgingen av 22. juli-kommisjonen ble det dominerende temaet under partilederdebatten torsdag, selve høydepunktet under Arendalsuka. Dette er et arrangement for politikk og næringsliv som er nytt av året. Kulturhuset var fylt til bristepunktet, og temperaturen var høy, både i salen og etter hvert blant debattantene.

– Vi må ta ting i riktig rekkefølge. Først skal vi høre hva Stoltenberg vil gjøre som svar på de31 forslagene som kommisjonen har lagt fram. Deretter vil nok Stortinget starte sin behandling, trolig i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Vi trenger ikke vente på stortingsmeldingen for å komme i gang, sier Solberg til NTB.

– Les også: Full LO-støtte til Jens

Jensen er helt enig i denne framgangsmåten, først redegjørelse, deretter eventuelt mistillit.

Noen klarere framdriftsplan klarte ikke møteleder Geir Helljesen å lokke ut av de borgerlige partilederne. Frp-lederen avfeide antydninger om at det ville passe dårlig rent strategisk å få et uventet regjeringsskifte kastet over seg bare et år før valget, og at opposisjonen derfor ville tone ned sin kritikk.

– Man kan ikke beskylde oss for å drive politisk spillfekteri. Til det er saken for alvorlig. Stortinget har en jobb å gjøre når beredskapen svikter så totalt. Dette dreier seg ikke om hva som er tjenlig i en valgsammenheng, sa Jensen fortørnet.

KrF-leder Knut Arild Hareide har markert seg ved å innrømme at beredskapen ikke ville vært bedre under en borgerlig regjering enn den var 22. juli i fjor. Han viste til at hele det politiske Norge har et medansvar.

– Vi hadde ikke lagt rammen som gjorde at politiet kunne fungere bedre. Landet er avhengig av et politi som nyter tillit, og den er det vår alles oppgave å gjenreise, sa Hareide.

– Les også: Stortinget møtes 28. august

Venstres Trine Skei Grande betegnet rapporten som «et stort slag i magen», en total kollaps fra topp til bunn i politiet. Hun oppfordret Stoltenberg til å komme til Stortinget med en tidsplan.

– Vi trenger frister, slik at vi kan kvittere ut hvert enkelt tiltak etter hvert som det blir innfridd. Si fra når det kan gjøres, og så skal vi i Stortinget gi vår støtte, sa Venstres leder.

Statsminister Stoltenberg innrømmet at staten ikke hadde klart å beskytte sine innbyggere og at det gikk sterkt inn på ham.

– Vi har en politisk, men også en moralsk og etisk forpliktelse til å beskytte mennesker. Det er helt grunnleggende. Vi har satt i gang arbeidet med å bøte på disse svakhetene. Jeg tar inn over meg at heller ikke jeg helt ut forsto rekkevidden av risikoen, at det som skjedde, faktisk kunne skje i den gaten jeg gikk i hver dag. Den bevisstheten var for svak også hos meg, innrømmet Stoltenberg til en tyst forsamling.

– Les også: Faller kraftig

Statsministeren ville ikke besvare spørsmål om hva Ap gjør, hvis SV faller bort som makker på grunn av et elendig valg. Han ville følgelig ikke kommentere spekulasjoner om at kanskje KrF kan ta plassen.

– Vi har en plan A og trenger ikke flere. Vi går til valg på det vi har gjort og våre planer om fortsatt modernisering av velferdsstaten. De andre har ikke en gang en plan A. Vi vet ikke hva de skal gjøre. Men det lille vi vet, er ikke bra, sa Stoltenberg.

Blant de borgerlige er tilstandsrapporten slik den har vært i det siste, med et Høyre og Frp som gjerne vil samarbeide med alle, mens Venstre fortrekker KrF og Høyre, men «snakker gjerne med Frp».

– Les også: Frp krever melding før jul

En ytterligere avklaring syntes Hareide å stå for. Han viste til uforsonlige uttalelser fra Aps Martin Kolberg og fant heller ikke trøst i Stoltenberg beskrivelse av utsiktene til å få til noe med KrF.

– Det begynner å bli lettere for KrF. Det blir stadig klarere at vi vil bidra til et regjeringsskifte, men at vår preferanse går mot Høyre og Venstre. Vårt landsstyre i september vil gi den endelige formuleringen, sa KrF-lederen.

Solberg ville ikke la seg lokke av Helljesen og makker Eva Bratholm til å si om hun fortrekker en topartiregjering med Frp framfor en konstruksjon med alle fire.

– Du får ingen sannsynlighetsberegning av meg. Jeg er ikke en observatør, men en deltaker, og alt jeg sier, vil bli vridd og vrengt på, sa Solberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse