JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Problemene ikke over

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener eurolandenes enighet om redningspakken for Hellas er viktig, men ikke løser de europeiske landenes grunnleggende gjeldsproblemer.

– Problemene er ikke over, men dette er et viktig og positivt bidrag til å lette situasjonen for Hellas og redusere faren for at krisen sprer seg. Det er viktig for Hellas, men også for Norge og andre land at faren for tilbakeslag i europeisk økonomi, sier statsministeren til NTB.

– De tiltakene som nå har kommet, vil bidra til å begrense gjeldskrisen, men mange land i Europa kommer til å leve i mange år med brutale innstramminger i budsjettene og med veldig vanskelig økonomi, mener Stoltenberg. Han frykter at også arbeidsløsheten vil holde seg på et høyt nivå i mange land.

Gjeldskrisen fortsetter

– Finanskrisen er ikke over, men har endret karakter til å bli gjeldskrise og arbeidsledighetskrise, påpeker statsministeren.

– Alternativet til enigheten nå hadde vært at Hellas hadde sagt at de ikke hadde vært i stand til å betale renta på lånene sine. Det hadde vært alvorlig, fordi man da kunne opplevd det samme i 2008 og 2009, at økonomiene ville stoppet opp. Det ville også rammet Norge, sier Stoltenberg. Han understreker at det er farlig å tro at oljepengene vil hjelpe oss uansett.

– Oljepengene er ingen garanti for at det går bra.

Grunnproblemene består

På spørsmål om det er holdbart på langt sikt å løse en gjeldskrise med å gi nye lån, svarer Stoltenberg at de grunnleggende problemene består.

– Dette gjør det lettere, men løser ikke selve det grunnleggende problemet, nemlig at utgiftene i mange land er høyere enn inntektene. Hos en privat familie kan man ikke over lang tid bruke mer penger enn man har, som nettopp det disse landene har gjort, mener Stoltenberg.

– En ting er at mindre land som Hellas, Irland og Portugal har gjort dette, men det virkelige alvorlige her er at store land som USA, og Storbritannia, noen av verdens største økonomier, opplever å ha høy statsgjeld. Da er det er bare én ting å gjøre, å redusere utgiftene og øke inntektene, sier statsministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse