JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til Ungdommen - skrevet i sjokk og vantro

Diktet «Til Ungdommen» oppfordret 30-tallets unge til å kjempe mot fascismen. Etter 22. juli har diktet blitt brennende aktuelt.

may.berg@lomedia.no

Etter terrorangrepet mot Norge 22. juli, har Nordahl Griegs tonesatte dikt blitt folkeeie. Sangen har blitt sunget i rosetog og minnegudstjenester. Og mer enn noensinne er «Til Ungdommen» blitt AUFs sang, som for alltid vil være knyttet til terrorhandlingene på Utøya 22. juli.

Fascismens frammarsj

30-tallets Europa: Venstresidas intellektuelle kjemper mot den politiske høyreekstremismen. Europa har opplevd Hiters maktovertakelse i Tyskland i 1933. Mange frykter at en ny verdenskrig er i emning.

Forfatteren og journalisten Nordahl Grieg er en av dem som har satt sine krefter inn på å bekjempe fascismen og nazismen. Sommeren 1936 sitter han i Ny-Hellesund. Han er 34 år gammel. Grieg har vært erklært kommunist siden begynnelsen av 30-tallet; han ser Sovjetunionen som det sterkeste bolverket mot fascismens og nazismens frammarsj.

Nå er han nettopp kommet tilbake fra et opphold i Sovjetunionen. Han blir kontaktet av Trond Hegna, Mot Dag-medlem og senere Arbeiderparti-politiker, som ber ham skrive et dikt til ungdommen i forbindelse med oppstarten av studieåret ved universitetet.

– Ifølge Hegna, skriver han diktet i løpet av én natt. Jeg vet ikke om det er sant, sier forfatteren Edvard Hoem, som har skrevet biografi om Nordahl Grieg.

Skrevet i sjokk og vantro

Ifølge Hoem, skriver Grieg diktet i sjokk og vantro etter at general Franco med støtte av Hitler har gått til angrep på Spanias lovlig valgte regjering 18. juli 1936. Angrepet blir innledningen på den spanske borgerkrigen.

– Alt han har spådd om fascismens frammarsj går i oppfyllelse. Dette er et forvarsel på det som skal komme, sier Hoem.

Har en veldig appell

– Hvorfor tror du diktet har fått en så sentral plass i dagene etter terrorkatastrofen?

– Til Ungdommen er et veldig godt dikt, med en veldig appell i seg. Man har kanskje syntes at diktet bruker veldig store ord, men så skjer det store ting i verden, og så blir disse ordene de helt riktige. Diktet hever seg over sin tid, sier Hoem.

Han påpeker at diktet ikke har noe partipolitisk budskap. Det er skrevet for å samle en bred opinion mot fascismen.

– I diktet oppfordrer han ungdommen til å gå inn i sin tid og kjempe mot fascismen, en åndelig kamp, for troen på livet og menneskeverdet. Det er en kamp som hver generasjon må reise på sin måte, sier Hoem.

Han mener det er åpenbart at Breivik deler ideologi med 30-tallets fascister.

– På Nordahl Grieg sin tid var det jødene og bolsjevikene som var målet for fascistenes hatefulle propaganda. Nå snakkes det om den islamske faren og den kulturmarxistiske sammensvergelsen, sier Hoem.

At diktet har et pasifistisk budskap, vil han ikke være med på. Han tror snarere det er slik at Grieg på dette tidspunktet anså den ideologiske kampen som det viktigste.

Skutt ned over Berlin

Nordahl Grieg dro i 1937 til Spania som krigskorrespondent. Da Norge ble angrepet i 1940, sluttet han seg til motstandsstyrkene. Han flyktet til England, hvor han jobbet som krigskorrespondent.

Nordahl Grieg ble skutt ned i et av RAFs bombefly som korrespondent under et nattlig raid over Berlin 2. desember 1943, 41 år gammel.

Nordahl Grieg var overklassegutten fra Bergen som beveget seg over den politiske skalaen fra høyresiden til kommunismen. Han etterlot seg et betydelig forfatterskap, med skuespill, romaner og dikt, for eksempel romanen «Ung må verden ennå være». Han er kanskje aller mest kjent for diktet som begynner slik: «I dag står flaggstangen naken…», som han skrev etter Tysklands invasjon og som han leste opp i radio fra Nord-Norge 17. mai 1940.

Annonse
Annonse