JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rydder opp i skitten bransje

Nå må alle renholdsbedrifter godkjennes av Arbeidstilsynet, og de ansatte skal også utstyres med ID-kort.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Renholdsbransjen har i lang tid vært beryktet for svart arbeid, sosial dumping og generelt mye snusk. Det har aktørene i arbeidslivet og myndighetene nå gjort noe med. Fra og med 1. september må nemlig alle renholdsbedrifter godkjennes av Arbeidstilsynet for å sikre at de driver lovlig. De ansatte skal ha egne ID-kort, og det er også forbudt å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som ikke er godkjente.

– Les også: Tøffere i renholdsbransjen

– Godkjenningsordningen er et synlig resultat av samarbeidet mellom partene i bransjen og myndighetene. Jeg er glad for at vi i fellesskap har fått ordningen på plass. Dette vil bidra til å rydde opp i renholdsbransjen, sier en fornøyd arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Hun mener de nye ordningene vil sikre arbeidstakerne i bransjen anstendige arbeidsforhold og virksomhetene en mer rettferdig konkurranse.

– Nå må vi alle ta vår del av ansvaret for utviklingen i bransjen ved å bruke de godkjente virksomhetene som har renholdsarbeidere med ID-kort og ordnede lønns- og arbeidsforhold, sier arbeidsministeren.

– Vi får nå tiltak som gjør at jeg tror mange useriøse bedrifter allerede i høst vil begynne å forsvinne, sier adm. direktør Petter Furulund i NHO Service.

– Samtidig vet vi at kampen for å rydde opp i renholdsbransjen vil ta tid. Vi må fortløpende evaluere om de nye tiltakene fungerer optimalt, legger han til.

– Les også: 1 av 5 godtar svart vaskehjelp

– Dette er en gledens dag. Endelig får vi en offentlig godkjenningsordning for renholdsbransjen, sier forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet til frifagbevegelse.no.

– Vi har arbeidet for en slik ordning helt siden begynnelsen av 90-tallet. Vi fikk det ikke til da, så vi startet i stedet opp ordningen «Ren utvikling» sammen med NHO Service. Dette er et av de få områdene vi har samarbeidet godt på, slår Hagensen fast.

Fra 1. september 2012 er det kun tillatt å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som er registrert i Arbeidstilsynets register. Virksomhetene blir registrert i registeret fra søknadstidspunktet med status «under behandling», frem til saken er ferdigbehandlet. Fra 1. desember trer sanksjonsreglene i forskriften i kraft. Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med at reglene overholdes og eventuelt ilegge sanksjoner. Sanksjonene kan ilegges både renholdsvirksomhet og tjenestekjøpere. (ANB)

Annonse
Annonse