JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig oppgjør med klimapolitikken

Fire LO-topper er sterkt kritiske til dagens klimapolitikk. I et nytt klimapolitisk manifest tar de oppgjør med det de mener er rovdrift på ressurser og på den kapitalistiske økonomien.

sym@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Det er de tre forbundslederne Jan Davidsen, Fagforbundet, Hans O. Felix, EL&IT Forbundet, John Leirvaag, NTL, samt lederen i LO i Oslo, Roy O. Pedersen som står bak klimautspillet som trykkes i denne ukas LO-Aktuelt.

Radikal endring

NTL-leder John Leirvaag mener det må en radikal politikkendring til for å få gjort noe med klimaproblemene nå.

– På ett eller annet tidspunkt må vi starte, så vi ikke får omstillingene ekstremt brått på. Dette vil ta tid, og det er like greit å begynne nå, sier Leirvaag.

Klimaplattformen han er medforfatter på krever en mer radikal og mye bredere politikk for å få ned utslipp lokalt og globalt.

Her kan du lese manifestet «Klimakampen - en plattform» i sin helhet

– Vi er på gang på enkelte områder, men må tenke mer radikalt. Vi må i hvert fall sette inn større midler på å utvikle gode alternativer til olje. På sikt kan vi ikke leve ed det forbruket vi har på fossilt brensel. Men det handler også om industrivirksomheten, hvor vi må legge om til ny teknologi, sier Leirvaag.

Energi og transport

Energiøkonomisering og transportsektoren pekes også på som felt med stort potensial av Leirvaag. Han og medforfatterne understreker at omstillingen ikke skal gå på bekostning av den økonomiske og sosiale tryggheten til enkeltmennesker.

– Vi klarer ikke dette uten politiske grep. Dette må vi ha politiske beslutninger på. Jeg snakker ikke om nasjonalisering, men at det offentlige må styre, og bidra med økonomi og forskning, sier han.

– Les også: Global avtale avgjørende, mener Fellesforbundet og Transportarbeiderforbundet

De fire LO-toppene sier klimapolitikken som er ført i Norge til nå er høyst mangelfull, og at vi nå må begynne å redusere våre egne utslipp.

– Betyr det at du mener lønnsutviklingen må bremses for å begrense forbruket?

– Vi skal stadig vekk ha mer, bytte ut ting fortere og kaste ting fortere. Det er mye å hente på å dra ned forbruket. Om vi kunne ta ut mer av verdiskapingen i mer fritid eller nedsatt arbeidstid, så kunne vi sikret at vi ikke får ut i verdiskapinga i kroner som folk bruker til å kjøpe mer ting, sier han.

De fire LO-toppene krever blant annet at:

– Klima- og miljøkampen må settes inn i et bredt politisk perspektiv.

– Økt demokratisk styring av økonomien.

– Den interessebaserte, politisk-ideologiske kampen må gjenreises.

– En radikal global omfordelingspolitikk

– Norge må kutte egne utslipp

Annonse
Annonse