JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De fleste får mer

Lønnen skal øke dobbelt så mye som prisene, skatten justeres og mange sparer noen kroner på redusert skatt og lavere gebyrer.

Ifølge statsbudsjettet får de fleste her i landet enda litt bedre økonomi neste år.

Boligkjøpere skal slippe et par mindre gebyrer, bilkjøpere som velger lavutslippsbiler kan spare tusenlapper, fedre får to nye uker pappapermisjon og eldre over 75 år får støtte til å gå til tannlegen,

Derimot får enkelte boligeiere mer skatt, og prisen på importerte oster og biffer kan gå kraftig opp.

Regjeringen legger ikke opp til de store skatteendringene neste år. Fradragsbeløpene justeres med den forventede lønnsøkningen på 4 prosent.

– Les også: Kutter i behandlingsreiser

Det blir ganske omfattende endringer i bilavgiftene neste år. Biler med høye utslipp av CO2 og NOx får økte avgifter mens miljøvennlige biler blir billigere.

Årets budsjettvinnere er de oppladbare hybridbilene som har begynt å komme i salg. De får flere tusen kroner i avgiftslettelse. Opel Ampera, som ble kåret til årets bil 2012, er en av modellene som kommer bedre ut.

Dessuten reduseres omregistreringsavgiften med 12 prosent for personbiler og 40 prosent for typiske næringskjøretøy. For en nyere personbil kan det bety opp til 2.500 kroner spart ved omregistrering. Vrakpanten økes fra 2.000 til 2.500 kroner.

– Les også: Krangel om bompenger

Den som eier mer enn én bolig, vil få økt formuesverdien for bolig to, såkalt sekundærbolig, fra dagens 40 prosent av salgsverdien til 50 prosent. Verdsettingen av næringseiendom økes tilsvarende.

Begrunnelsen er at de som investerer penger i slike eiendommer i stedet for å sette dem i banken har fått en betydelig rabatt i formuesskatten.

Endringen betyr at formuesskatten kan øke for dem som eier slike eiendommer. Men dette motvirkes av at bunnfradraget i formuesskatten økes med 120.000 kroner per person, til 870.000 kroner.

– Les også: Får tyn for forskningsinnsats

Regjeringen kommer med en skatteskjerpelse for eiere av tomannsboliger der mer enn halvparten av arealet har vært utleid. De risikerer nå skatt på fortjenesten.

I budsjettet åpnes det også for å la kommunene bruke Skattedirektoratets ligningsverdier ved utskriving av eiendomsskatt fra 2014. I dag må kommuner som innfører eiendomsskatt selv foreta takst. Endringen vil gjøre det enklere og billigere for kommunene å innføre og øke eiendomsskatten.

To gebyrer som kjøperen betaler ved tinglysing av eiendom settes ned fordi de har vært for høye. Det gjelder gebyr for tinglysing av fast eiendom, som i dag er 1.935 kroner og alminnelig tinglysingsgebyr på 1.548 kroner. Begge gebyrene settes ned til 1.060 kroner. Det sparer boligkjøpere for knapt 1.400 kroner neste år. Det store gebyret ved boligkjøp, den statlige dokumentavgiften på 2,5 prosent av kjøpesummen, blir ikke endret.

– Les også: Finn sju feil...

Regjeringen regner med at lønningene neste år vil øke 4 prosent og prisene 1,9 prosent. For å holde skatten på dagens nivå økes fradragene og innslagspunktet for toppskatten med 4 prosent. De som tjener over 509.000 kroner må betale toppskatt neste år.

Høyeste beløp for minstefradraget øker fra 78.150 kroner til 81.300 kroner mens skatteklasse to for enslige forsørgere forsvinner. De får i stedet et eget særfradrag på 47.160 kroner.

Fedrekvoten utvides fra 12 til 14 uker neste år mens eldre skal få støtte til tannlegebesøk med 800 kroner fra året de fyller 75. Støtten gis annethvert år.

Det maksimale fradraget for fagforeningskontingent øker med en 100-lapp, til 3.850 kroner.

Kringkastingslisensen går opp 100 kroner til kr 2.680,50 neste år. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse