JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

370 milliarder til arbeidsledige

Neste år regner staten med å bruke 370 milliarder kroner på å lønne 1,3 millioner personer utenfor arbeidslivet.

Nå vil leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri ta et oppgjør med trygdeutviklingen.

På sju år har trygdebudsjettet økt med 50 prosent. Lier-Hansen mener dette er en håpløs utvikling.

– Dette problemet har kommet i skyggen fordi vi i Norge har hatt penger nok til å la systemet gå rundt, sier han til Vårt Land.

Gode trygdeordninger gjør at mange ikke er motivert til å jobbe, mener den tidligere statssekretæren i Jens Stoltenbergs første regjering.

– Det gjør noe med oss psykisk at staten har så mye penger. Mange går i fella og tenker at de kan leve fint på trygd, sier han.

Den største gruppen utgifter kalles sosiale formål og har økt med 17 milliarder kroner til 314 milliarder fra i fjor. Alderspensjon utgjør drøyt halvparten av denne summen, som også rommer sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uførepensjon, ifølge Dagens Næringsliv.

– Les også: Til kamp mot trygdesvindlerne

Arbeidslivspolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen i Ap mener det blir helt feil å medregne pensjonister som trygdede i denne sammenstillingen.

– Å jobbe for at flere eldre kan stå lenger i arbeid er et viktig mål for regjeringen. Derfor har vi gjennomført pensjonsreformen, som gjør det mer lønnsomt å fortsette å arbeide. Med den har vi fått ned andelen som pensjonerer seg på AFP før de fyller 67 fra 25 prosent til 15 prosent, sier hun til NTB.

Lier-Hansen mener problemet handler om at stadig færre er i jobb. I løpet av den rødgrønne regjeringens tid har kostnadene til folketrygden økt med 123 milliarder kroner, eller 50 prosent. Til sammenligning har det totale statsbudsjettet i samme periode økt med 30 prosent. Dermed tyder mye på at trygdede nordmenn får en stadig større del av pengene som staten sitter på.

Bedre tilrettelegging

Lier-Hansen understreker at det er viktigere å stimulere folk til å jobbe enn å kutte i trygdene.

– Nå må man se på hvordan trygdede faktisk stimuleres til å gå tilbake til arbeidslivet. Samfunnet må legge bedre til rette for at de som har restarbeidsevne kan gå inn i den type oppgaver de kan klare. Dette er et samfunnsproblem mer enn et problem for den enkelte bedrift, sier Lier-Hansen.

Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen (SV), mener tallene gir et feilaktig bilde. Det meste av økningen har sammenheng med at vi blir stadig eldre og får mer i pensjon, noe som er bra, mener hun.

Trettebergstuen framhever at regjeringen de siste årene har bidratt til å løfte mange pensjonister med lav inntekt over fattigdomsgrensa. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse