JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp roser Senterungdommen

Frp roser Senterungdommen for å tenke nytt om oljeleting i Lofoten og Vesterålen. Naturvernorganisasjonene er oppgitt.

Sentralstyret i ungdomspartiet vil åpne for ny debatt om oljevirksomhet i de omstridte områdene, noe Sp er imot, i det minste i denne perioden.

Frps miljøpolitiske talsmann Per-Willy Amundsen, betegner dette som gode nyheter. Han mener de rødgrønne har en «virkelighetsfjern» tilnærming til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

– Det er på tide Senterungdommens leder Sandra Borch får støtte fra moderpartiet i denne saken, sier han.

Provosere

Borch er klar over at utspillet vil overraske mange.

– Men med tanke på dagens teknologi og utvikling mener jeg det er håpløst å si nei til oljeutvinning bare for å si nei. Dersom kunnskapsinnhentingen gir positive resultater, hvilket det tyder på at den gjør, ser jeg ikke problemet med å gå inn for en konsekvensutredning, sier hun.

Får sentralstyret viljen sin, vil Senterungdommen som det eneste rødgrønne ungdomspartiet, si ja til leteboring. Men det er slett ikke sikkert at Borchs syn vil vinne fram under landsmøtet i Bodø andre helgen i november.

Nei takk

En rekke miljøvernorganisasjoner tar avstand fra Senterungdommens forslag. I en felles uttalelse sier Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet at nettopp kunnskap tilsier nei til åpning.

– Oljeboring her vil true et sårbart økosystem, verdens siste, store torskebestand og verdens klima. Derfor vil vi på ny mobilisere til kamp for å sikre disse områdene, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Lars Vanger i Østfold Sp, som selv tapte kampen om ledervervet i Senterungdommen mot Sandra Borch, sier sentralstyret er i utakt med grasrota.

– Det er greit at Borch ønsker å løfte debatter inn mot landsmøtet, men dette er en sak Senterungdommen har vært tydelig på gjennom alle år, og som strider mot de verdiene som ligger i programmet, sier Vangen.

Han har i løpet av dagen registrert en rekke negative reaksjoner fra medlemmer, tillitsvalgte og fylkesledere i Senterungdommen.

Vanskelig

Frps Amundsen mener det må være vanskelig for Ola Borten Moe (olje- og energiminister, red. mrk.) og Sandra Borch å være tiknyttet en regjering som fører en politikk de er dypt uenige i.

– Borten Moe og Borch burde bryte seg løs fra de sosialistiske remmene som låser dem fast. Det er åpenbart at de står bak en politikk som hører hjemme på borgerlig side, sier Frps miljøpolitiske talsmann. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse