JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Journalist vasset i svart arbeid og tung kriminalitet

Tunge kriminelle miljøer får innpass i Norge gjennom arbeidslivskriminalitet. Dagblad-journalist Gunnar Thorenfeldt la fram erfaringer på Arbeidsmandsforbundets landsmøte torsdag.
Gunnar Thorenfeldt, journalist i Dagbladet, fortalte landsmøtet om hvordan han har jobbet med å dekke sosial dumping.

Gunnar Thorenfeldt, journalist i Dagbladet, fortalte landsmøtet om hvordan han har jobbet med å dekke sosial dumping.

Ylva Seiff Berge

stig@lomedia.no

Journalisten øste av sin lange erfaring fra å skrive om renholdsbransjen på landsmøtets annen dag, der folk i forbundet har vært viktige kilder. Noen av titlene gjennom de siste årene har vært: «Organiserte bander kupper norske arbeidsplasser», «Svartere enn natta», «Maria skulle selges som sex-slave», «De behandlet oss som slaver», «Her bor Oslos slaver» og «Fikk 9 kroner timen».

Sjokkerende

Kaja Storvik, Agenda, som ledet seansen, oppsummerte da også at dette er en sjokkerende bit av norsk virkelighet. Thorenfeldt viste til renholdsarbeid der det var fem ledd fra ansvarlig firma til den som utførte jobben. Med så mange underleverandører blir forholdene svært uoversiktlig. Journalisten viste til at ingen egentlig vet hvem disse renholderne er.

- Ingen snakker med dem, sa han, noe han tydeligvis hadde gjort selv. Thorenfeldt hadde kommet over lønninger helt ned i 9 kroner timen på det mest ekstreme. Etter allmenngjøringen trådte i kraft, er det fortsatt mange måter å omgå lønnsnivået på. En av dem er korte ned tiden på oppdrag, slik at mange i praksis blir tvunget til å jobbe overtid uten betaling. Dette er ofte utenlandskarbeidskraft, med manglende norskkunnskaper.

Blir verre

Selv om politi, skatteetaten og arbeidstilsynet er i sving mot denne utviklingen er motkreftene harde. Flere har pekt på at utviklingen beveger seg mot det verre. Et anslag er at omsetningen innen svart økonomi har økt med 10 milliarder kroner i løpet av de siste 5 – 10 årene. Med i bildet hører at enkelte arbeidsgivere tvinger kvinner til å prostituere seg. En annen side av utviklingen er fravær av helse, miljø og sikkerhet. Det innebærer at skadefrekvensen er langt høyere for den gruppa arbeidstakere enn normalen. En polsk bygningsarbeider som Dagbladet intervjuet hadde fått foten knust. I stedet for å bli kjørt til sykehus, ble han satt på første fly tilbake til Polen.

Ansvarliggjøre

Dagbladet har vært opptatt av å ansvarliggjøre den som bestiller tjenestene, den originale oppdragsgiver, enten det har vært en kommune eller Jens Ulltveit Moe, som eier Burger King. Thorenfeldt viste til Planteland i Lier som hadde hentet inn indiske arbeidstakere for en billig penge.

- Det virker som de velger ut folk som ikke kan engelsk, sa Dagblad-journalisten. På den måten blir det ekstra vanskelig å ivareta sine rettigheter. Han var bekymret over hvor vanlig svart arbeid er blitt, og hvor åpent det skjer.

Et typisk oppslag kan ha følgende undertitler:

- ISS-ansatte gråter på jobben

- Blir syke av arbeidspress

- Er redde og engstelige.

60 renholdere stilte opp på bilde på Gardermoen under tittelen: «Vårt siste rop om hjelp».

Sammenhenger

Dagbladet har også vært opptatt av å vise sammenhenger. De som driver med svart arbeid i Norge, kan i neste øyeblikk drive med krypskyting i Afrika. Arbeidsgivere som driver på kant av skatteloven i Oslo, kan også drive med menneskehandel og tvinge kvinner i prostitusjon.

- De signalene jeg får tyder på at utviklingen går i feil retning, sa Gunnar Thorenfeldt til de 209 delegatene på Arbeidsmandsforbundets landsmøte. Mye av forholdene var nok kjent for delegatene fra før, samtidig som dagens seanse ga mye å tygge på.

LES OGSÅ:

Frank Aarebrot etterlyser godkjent-stempel i arbeidslivet

– Velferdsstaten er best der forskjellene er små, sier økonomiprofesor Kalle Moene

Audun Lysbakken vil ha en femte frihet i Europa: Bestemme over eget arbeidsliv

– Arbeidsmandsforbundet tar kampen for de lavlønte

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse