400 000 ansatte i kommunene
Det arbeidet 401 911 personer fordelt på 317 800 årsverk i landets kommuner og fylkeskommuner ved utgangen av fjoråret. Skole og undervisning er den største sektoren med nesten 177 000 ansatte, mens pleie, omsorg og helse sysselsetter 160 000 personer.
Deretter følger teknisk sektor med 25 000 ansatte, mens kultur har 7 600 ansatte, ifølge nylig offentliggjort statistikk fra Kommunenes Sentralforbund (KS). Statistikken inneholder informasjon om landets kommuner fordelt etter innbyggertall, kommunenes inntekter, brutto driftsutgifter og utviklingen av kommuneøkonomien. Oversikten over antall kommuner i henhold til innbyggertall griper inn i den aktuelle debatten om kommunesammenslutning. Selv om Stortinget har vedtatt at dette skal skje på frivillig basis, har Venstre varslet at færre kommuner kan bli en kampsak for partiet ved neste stortingsvalg. Dette partiet vurderer to ulike alternativ enten regionkommuner eller bruk av ”mild tvang” der Kommunenes Sentralforbund og kommunene selv bestemmer omfanget av sammenslåingen.
Flest små-kommuner
Dette fikk Halvdan Skard, valgt leder av KS, til å karakterisere begrepet ”mild tvang” som merkelig. – Stortinget har vedtatt at kommunesammenslåing skal skje ved frivillighet. Stortinget har med dette vedtaket sagt fra seg initiativet og må gjøre et nytt vedtak dersom det skal brukes mild tvang, sier Skard til Dagsavisen. Frp, Høyre og Kristelig Folkeparti har alle tatt til orde for kommunesammenslåinger. Ved borgerlig seier neste år, kan det bety en reduksjon av antall kommuner. Av landets 430 kommuner er det bare 13 stykker som har over 50 000 innbyggere, mens hele 162 kommuner har under 3 000 innbyggere, 73 kommuner har mellom 3 000 og 5 000 innbyggere og 91 kommuner har mellom 5 000 og 10 000 innbyggere. 36 kommuner har mellom 20 000 og 50 000 innbyggere. Et argument for kommunesammenslåing er at de minste kommunene ikke har tilstrekkelig administrasjon til å yte den service som innbyggerne har krav på.
Dårligere økonomi
Kommunene opplever nå dårligere økonomi enn hva tilfellet var i 2006. Det gode resultatet dette året skyldes blant annet høy ekstraordinære skatteinntekter på slutten av året. Indikatoren på den økonomiske balansen i kommunene er begrepet nett driftsresultat. Den viser årets driftsoverskudd etter at renter og avdrag er betalt og uttrykker hva kommuner og fylkeskommuner sitter igjen med til avsetninger og investeringer. Netto driftsresultat for hele kommunesektoren i 2007 var på 2,5 prosent. Dette er lavere enn hva det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomikk anbefaler. Det mener at netto driftsresultat over tid må være om lag 3 prosent av driftsinntektene. Resultatet i 2007 ble svakere enn året før. Det skyldes blant annet lav inntektsvekst samtidig som aktivitetsveksten var stor i kommunesektoren. I tillegg har økt rentenivå gitt økte renteinntekter som også har bidratt til å svekke resultatet.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen