Da NHO ble heit om øra
NHO har fått så øra flagrer, også fra sine egne, for påstanden i et bestillingsarbeid om at Norge kan spare milliarder på konkurranseutsetting. Tall i rapporten er basert på løse anslag.
På oppdrag fra NHO rapporterer rådgivningsselskapet Econ Pöyry at staten vil tjene mellom seks og 40 milliarder kroner på mer konkurranseutsetting av velferd. Nå innrømmer Econ at tallene er bygd på løse anslag, melder Klassekampen. – Noen av tallene er ren gjetning fordi vi ikke har funnet noen andre kilder, sier Ove Halsos i Econ Pöyry. Hårreisende, sier flere eksperter til Klassekampen.
For tidlig start på valgkampen?
Avsløringene av talljukset kommer samme dag som NHO holder sin tradisjonelle årskonferanse med mange foredrag og god servering. Slaktet av rapporten var ingen god ouverture til konferansen, heller ingen velsmakende forrett til festmiddagen. – Det er skummelt å la denne typen regnestykker legge grunnlaget for sparereformer i offentlig sektor, fastslår BI-professor Dag Morten Dalen. – Modellen Econ har laget kan overhode ikke brukes til å belyse potensialet for samfunnsøkonomiske besparelser ved økt konkurranse, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo. – Econ finner jo på tall som skal begrunne noe som NHO alltid har ment. Denne rapporten er helt useriøs, nærmest patetisk, er dommen fra Paul Bjerke, sosiolog og tilknyttet kunnskapssenteret DeFacto. Sjeføkonom Per Richard Johansen i KS (Kommunenes Sentralforbund) mener at Bergesen i sin iver for privatisering ”går i flere grøfter på en gang”.
Gammelt tankegods fra NHO, mener LO
– Å sette skole, helse og eldreomsorg ut på anbud er gammel borgerlig politikk. Det er oppsiktsvekkende at NHO bringer dette inn i debatten om tiltak mot finanskrisen, men Finn Bergesen (i NHO) har tydeligvis startet valgkampen for de borgerlige, sier LO-leder Roar Flåthen. På oppdrag fra NHO har MMI Synovate gjennomført en spørreundersøkelse om den norske befolkningens syn på konkurranse. Et av de mer sentrale funnene for NHO og som ble trukket fram under en pressekonferanse mandag i forkant av årskonferansen, var at 68 prosent av befolkningen mener at mer konkurranse vil gjøre bedrifter og det offentlige enda bedre og mer effektive. Men færre enn fire av ti svarte i samme undersøkelsen at konkurranse vil være en fordel innen helse- og omsorgssektoren.
Usikre forutsetninger i rapporten
Bjørn Kristian Rudaa, økonom i Fagforbundet, er heller ikke imponert over rapporten fra Econ Pöyry. Til Klassekampen sier han: – De opererer med forutsetninger som er høyst usikre. Dessuten blir det en masse dyret byråkrati av konkurranseutsettingen. Dette har ikke Econ med fordi dette ikke passer inn i deres virkelighetsbilde, sier Rudaa.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen