JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstakere inn i Efta-avtalene

Norge har tatt initiativet til at arbeidstakerrettighetene skal inn som en juridisk bindende del av frihandelsavtalene som Efta inngår.

torgny.hasaas@lomedia.no

Det er opprettet en arbeidsgruppe i Efta som skal utrede hvordan arbeidstakerrettigheter skal behandles i fremtidige Efta-handelsavtaler. Resultatet av dette arbeidet skal behandles på Eftas ministermøte i juni.

Fra norsk og internasjonal fagbevegelse har det vært rettet kritikk mot at arbeidstakerrettighetene ikke har vært inne i frihandelsavtalene. Spørsmålet ble reist i forbindelse med handelsavtalen med Colombia som ble underskrevet før jul i 2008, og ble på ny reist da Efta inngikk frihandelsavtale med Albania før jul.

Fagbevegelsen

Da Nærings- og handelsminister Trond Giske signerte frihandlesavtalen med Albania, var ikke arbeidstakerrettigheter med i den juridisk bindende teksten. Nå ønsker Norge at det skal med i avtale teksten for alle avtaler som Efta inngår.

I den forbindelse sendte lederne i henholdsvis den europeiske og internasjonale faglige samorganisasjonen, John Monks og Guy Ryder, brev til næringsminister Trond Giske hvor de protesterte mot at Efta inngikk en slik avtale med Albania uten å ta med arbeidstakerrettighetene. Colombia og Albania er kjent som verstingene i hvordan fagbevegelsen blir behandlet.

– Har presset fra internasjonal fagbevegelse hatt betydning for at regjeringa har snudd?

– Nei, regjeringa har ikke snudd. Vi har hele tida hatt arbeidstakerrettigheter med i handelsavtalene, men de har bare vært omtalt i forordet. Det vi nå ønsker er å få det inn i selve avtaleteksten slik at det blir juridisk bindende, sier statssekretær i Næringsdepartementet, Rikke Lind, til LO-Aktuelt.

«Decent work»

Hun understreker at den rødgrønne regjeringa har hatt konstant oppmerksomhet rundt arbeidstakerrettigheter. Det gjelder både innenlands gjennom arbeidet mot sosial dumping og internasjonalt gjennom «decent work»-strategien.

– Når det gjelder arbeidstakerrettigheter i handelsavtalene, har dette utviklet seg gjennom en dialog med LO. I Eftas konsultative komité har LO markert standpunktet tydelig, og argumentert på en svært bra måte, sier Lind.

Hun vil gjerne trekke fram det arbeidet som LOs representant, André Nerheim, har gjort i komitéen.

NHO

NHOs representant i Eftas konsultative komité, Espen Søilen, deler ikke regjeringas syn.

– Vi mener at å knytte arbeidstakerrettigheter opp mot systemet med handelsavtaler kan skape uoversiktiglige virkninger, sier Søilen. Han peker på at systemet med handelsavtaler er et 150 år gammelt system som fungerer bra. Det er en teknisk vanskelig materie og han er skeptisk til å bringe inn nye elementer.

Regjeringa lover også at de vil bringe inn arbeidstakerrettigheter inn i de bilaterale handelsavtalene, avtalene som inngås direkte mellom Norge og et annet land. Akkurat nå foregår det forhandlinger med Kina om en bilateral handelsavtale. Regjeringa har lovt at dette kommer til å bli et tema i disse forhandlingene.

Algerie

Hong Kong, Kina

India

Peru

Thailand

Ukraina

Annonse
Annonse

Algerie

Hong Kong, Kina

India

Peru

Thailand

Ukraina