JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlinger i Spekter-bedriftene

Nå er oppgjøret i gang i Arbeidsgiverforeningen Spekter. Det er opp til partene i hver enkelt virksomhet å komme fram til nye avtaler.

oystein@lomedia.no

Forhandlingene i NSB startet 19.april, mens datterselskapet CargoNet startet 16.april.

Hvis de tillitsvalgte ikke tror det er mulig å bli enige lokalt, kan de be om bistand fra LO Stat. Da kobles også arbeidsgiverforeningen inn for å lete etter løsninger.

Fristene for å be om bistand går ut mandag 26. april kl 15.00 i flere av områdene innenfor Spekter, som NSB, Posten, Avinor og NRK.

I det omfattende overenskomstområde 9, ”øvrige virksomheter”, er fristen for å be om bistand satt til 3. mai.

Blant de som er plassert her er Flytoget, Baneservice, Norsk Tipping, studentsamskipnadene og Vinmonopolet.

Frist for å bli ferdige med de såkalte B-delsforhandlingene er 29. april i de fleste områdene, og 7. mai for område 9.

Blåkopi

Tariffoppgjøret i Spekter omfatter rundt 54 000 medlemmer i LO Stat. Den innledende delen, A-delen, ble sluttført natt til torsdag i forrige uke.

Resultatet ble, som i frontfaget, et generelt tillegg på 1950 kroner per år og en likelønnspott på 50 øre per ansatt ved den enkelte bedrift.

– Det var ikke uventet at vi ble tilbudt den samme summen. Men for enkelte av våre virksomheter er ikke dette nok, sa LO Stats leder Tone Rønoldtangen til Aktuell.

For lite

– I frontfaget er det ikke overvekt av kvinner. Når man regner 50 øre til alle ansatte, og det er få kvinner, blir det mer på likelønnstiltak ved disse bedriftene. Ved enkelte av våre virksomheter er det et langt større antall kvinner. Da blir potten å fordele på tiltak mye mindre, sa Rønoldtangen.

Derfor fikk LO Stat gjennomslag for at partene ved de lokale forhandlingene (B-delsforhandlingene) kan avsette ytterligere midler til denne potten.

2,8 prosent

Da Spekters medlemmer var samlet for å oppsummere A-delsforhandlingene og få informasjon om lønnsoppgjøret videre, understreket viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten at arbeidsgiverforeningen tolker rammen fra frontfaget til å være 2,8 prosent.

Hun advarte mot å gå ut over dette, og holdt på sin definisjon av likelønn.

– Både i frontfaget og i alle oppgjørene som har komme i havn de siste dagene, er det tatt inn en felleserklæring om likestilling mellom kjønnene som Spekter er godt fornøyd med. Her slår partene fast at det i Norge er lik lønn for arbeid av lik verdi i samme virksomhet, sa Bratten.

Hun mener at virksomhetene ikke må gå inn på fagforeningenes definisjon av likelønn.

– Særlig Unio har vært opptatt av å få en annen definisjon av likelønn. Dette er, som Spekter har hevdet i hele vinter, ikke et likelønnsargument, men en fordekt kamp for et nytt lønnssystem hvor det skal være lik lønn for lik lengde på utdanning, sa Anne-Kari Bratten.

SAMLESIDE: Spekter-oppgjøret 2010

Annonse
Annonse