Nærmere forbundsfusjon
Norsk Treindustriarbeiderforbund blir en del av Industri Energi fra 1. januar 2009. Det er forslaget forbundsstyret vil legge fram for landsmøtet i 2008.
Bak denne beslutningen ligger en lang prosess og erkjennelsen av at konkurser og utflagginger i bransjen har gitt medlemsnedgang med påfølgende økonomiske utfordringer.
Helt siden 1999 har forbundets egen organisasjon drøftet framtida, først gjennom samlokalisering med fire forbund som det ikke ble noe av. Etter at Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund slo seg sammen med Nopef til Industri Energi, har også Treindustriarbeiderforbundet nå forhandlet seg fram til en avtale med IE.
NTAFs leder og nestleder er for lengst i gang med å informere foreninger og klubber landet rundt om resultatene av avtaleforslaget mellom forbundet og IndustriEnergi (IE) om en sammenslåing fra 2009.
– Vi blir godt mottatt over alt og hører ikke om noen særlig skepsis til forslaget, selv om skeptikerne helt sikkert finnes der. Men nettopp for å møte eventuell skepsis er det viktig for oss å bruke nødvendig tid på å informere, forklare og svare på spørsmål, sier Ole-Kristian Paulsen til Trearbeideren.
Han mener det er helt nødvendig å forholde seg til virkeligheten.
Best for medlemmene
– Vi har vært et veldrevet forbund i mer enn 100 år, men etter hvert har det blitt for få medlemmer i forbundet til at en så positiv virksomhet kan fortsette på egne bein. Vi frykter først og fremst at vi skal komme i en situasjon der vi må komme finne fram til kuttforslag. Den situasjonen vil vi ikke havne i. Det er medlemmene i forbundet ikke tjent med på noen som helst måte, sier Paulsen.
Informasjonsrundene til tillitsvalgte og medlemmer lokalt innebærer at de to landsmøtevalgte i ledelsen skal prøve å besøke alle klubber og foreninger før jul. Det gir en ganske hektisk reisevirksomhet for begge to.
Må se virkeligheten
– Vår utfordring er å kommunisere godt nok om hva som ligger foran oss. Vi prøver å presentere virkeligheten på en skikkelig måte. En del spørsmål møter vi på veien, men de avklarer vi der og da. Det gjelder først og fremst spørsmål om kontingenten, om forbundsnærheten slik de opplever den i dag og hvordan det skal gå med oppfølgingen av saker slik de er vant til å ha det, sier Paulsen.
Forbundsstyret har gått inn for avtalen om sammenslåingen og fremmer følgelig forslaget på neste års landsmøte.
Flere ressurser
– Avtaleforslaget er blitt møtte med litt sunn skepsis i landsstyret, men alt i alt går NTAFs valgte representanter inn for å få gjennomført en svært god avtale som dagens NTAF vil ha stor nytte av framover. Ikke minst gjelder det tilførsel av flere ressurser til å drive aktiv næringspolitikk. På dette området er avtalen et funn for oss. Når det gjelder å sikre møbelbransjen og få den til å vokse enda mer, trenger vi sterk ryggdekning. Det får vi i et større forbund. De øvrige ressursene vi kan spille på i et sammenslått forbund gir en enda større helhet i det vi driver med i dag, fastslår Paulsen.
Før forhandlingene med IndustriEnergi startet, lå den framforhandlede avtalen med tidligere Kjemisk forbund på bordet. Den har lagt mye av grunnlaget for avtalen med IE.
Med dyktighet på lasset
– Forhandlingene med IndustriEnergi opplevdes som veldig positive. De har helt sikkert sett at vi fra NTAFs side også drar med oss dyktighet på viktige områder, som for eksempel kompetanseutviklingsprosjekter, som også IE vil ha nytte av, sier Paulsen.
Målet med sammenslåing er å styrke møbelbransjen og medlemmene i denne for å møte de utfordringene som venter på veien.
– Men, helt klart – verden vil bli annerledes etter en sammenslåing, men først og fremst på en positiv måte. Når det er sagt – det er landsmøtet neste år som eventuelt tar beslutningen. Vi har lagt til rette for debatten og beslutningsgrunnlaget. Går det mot sammenslåing, vil vi for øvrig bli det tredje største bransjeområdet i IndustriEnergi, slutter Paulsen.
1999: Drøftet samlokalisering med fire andre forbund.
2004: Utredet forbundssammenslåing med Kjemisk
2006: Kjemisk fusjonerte med Nopef til Industri Energi
2007: NTAFs forbundsstyre går inn for fusjon med IE
2008: Landsmøtet behandler sammenslåing
2009: Blir eventuelt en del av Industri Energi
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.
Eirik Dahl Viggen
Sterke reaksjoner etter innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal