JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europas fagbevegelse setter ned foten

Fagorganiserte fra hele Europa fylte Brüssels gater onsdag i protest mot de harde velferdskuttene europeiske stater innfører.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

29.september var dagen da arbeidstakere over hele Europa sa ”nei” til overdrevne og urettferdige kutt i egen velferd.

EU-landene, og spesielt de hardest prøvde Euro-landene, slår til med budsjettkutt som monner i statskassa. Det merkes også for de europeiske arbeidstakerne, som synes EU-landene tar altfor kraftige virkemidler i bruk.

I tillegg kommer de til feil tid, ifølge fagbevegelsen.

Aksjoner over hele Europa

Det er ventet at mellom 80 og 100 000 europeiske fagorganiserte vil delta i protesten. Samtidig streikes og aksjoneres det i en rekke land og byer i EU.

– I fagbevegelsen stiller vi opp for hverandre når det trengs, og det er viktig å vise solidaritet. Det er dramatisk det som skjer i Europa. Det er ikke arbeidsfolk som har skyld i krisen, men de må nå rydde opp etter festen, sier Arbeidsmandsforbundets leder Erna Hagensen, på plass i Brüssel sammen med en gruppe representanter fra norsk fagbevegelse.

EU-landene har, i varierende grad, sett seg nødt til å kutte utgiftene etter å ha budsjettert med underskudd og samtidig bygget opp en enorm statsgjeld.

I tillegg lurer eldrebølgen og store pensjonsforpliktelser i bakgrunnen. Krisetiltakene landene satte inn for et par år siden må snart betales for.

Europeisk fagbevegelse mener derimot at EU-landene går for langt i nedskjæringspolitikken, og at dette kan utløse en ny nedgangstid.

Med kraftig redusert offentlig pengebruk, vil også privat sektor se seg nødt til å skjære ned, mener fagbevegelsen.

Krever anstendighet

"Vi skapte ikke finanskrisen. Regningen må betales av bankene, ikke av arbeidsfolk", heter det i en av parolene for onsdagens protester.

Fagbevegelsen krever anstendige arbeidsforhold på tross av krisen, og fastslår at skatt på finansielle transaksjoner er det som må til for å sikre velferden, framfor urimelige kutt i arbeidsfolks opparbeidede rettigheter.

– Vi i Norge er forskånet for den politikken som protesteres mot her, men vi står fullt og helt bak kravene, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken, i spissen for gruppen fra norsk LO.

Annonse
Annonse