- Svakt lovverk om overvåkning
«Omfattende, komplekst, skjønnsmessig og lite konkret». Det er jussprofessor Dag Wiese Schartums dom over arbeidstakernes juridiske beskyttelse mot overvåkning.
sian.ohara@lomedia.no
Schartum foredro om arbeidsgiveres muligheter og begrensninger i overvåkingen av ansatte på AOFs seminar på Sørmarka. Professoren som har sitt daglige tilhold på UiOs Senter for rettsinformatikk skrøt ikke akkurat av myndighetenes arbeid på området.
- Rettsreglene er nedfelt i tre forskjellige lover, og det er vanskelig å finne ut hva de sier og enda vanskeligere å finne enkle svar, sa Schartum på talerstolen med ministeren på første benk foran ham.
- Loven er også teknologinøytral, og ny teknologi er ikke vurdert av arbeidsgiver. Det er altså opp til arbeidsgiver å vurdere, og det gir arbeidsgiver et vidt spillerom, fortsatte Schartum.
Alt står på arbeidsgiver
For å overvåke arbeidstakerne setter arbeidsmiljøloven krav om informert samtykke fra tillitsvalgtes side.
- Men samtykke må som kjent være frivillig, og derfor kan det bli problematisk i en arbeidssituasjon siden mange har høy terskel for å nekte. Det gir arbeidsgiver en sterk posisjon, sa Schartum.
I en powerpointpresentasjon konkluderte han med at lovverket om overvåking på arbeidsplasser er omfattende, komplekst, skjønnsmessig og lite konkret.
Fafo-forsker Mona Bråten sa også at gjeldende regelverk er vanskelig og komplisert. Hun viste til en undersøkelse med over 6000 respondenter på arbeidsplasser der 89 prosent hadde liten kjennskap til reglene.
Mener regelverket er godt nok
Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud tviler på at regelverket er svakt, og til Magasinet sier hun at regjeringen heller vil satse på å løfte bevissthetsnivået om overvåkingsproblematikk fremfor å gjøre endringer i lovverket.
- Jeg er ikke sikker på om det er lovgivningen det er noe i veien med, eller om det er praktiseringen som er problemet. Jeg tror vi må jobbe mer med veiledning, sier Aasrud.
Overfor Magasinet innvender hun mot Schartum at hvis lovverket hele tiden skal holde tritt med teknologien må lovendringer foretas flere ganger i året.
- Da må vi heller gjøre flere undersøkelser og finne ut hvor problemet ligger. Folk er for lite bevisste på personvernspørsmål, og vi må få mer veiledning på plass, sier Aasrud.
Etterpå repeterte hun formaningen om mer veiledning på talerstolen, og avviste Schartum og Bråtens kritikk av svak lovregulering uten å forklare hvorfor den ikke er svak.
Datatilsynets prioritet i 2011
Direktøren for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, sa at overvåking på arbeidsplassen har høyeste prioritet i 2011 hos tilsynet, og de har planer om å lage utfyllende informasjonsmateriell myntet på arbeidstakere. Han sa også at bare en liten andel av henvendelsene til Datatilsynet dreide seg om overvåking på arbeidsplassen. Likevel skal Datatilsynet gå gjennom 2-3-bransjer til høsten for å kartlegge overvåking.
Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet, understreket også at nesten all makt ligger til arbeidsgiver når det kommer til spørsmålet om overvåking av arbeidstakere.
- Partene behøver ikke å være enige hvis arbeidsgiver ønsker å sette i gang overvåking av de ansatte. Det holder at arbeidsgiver informerer, dokumenterer behovet for overvåking og drøfter saken med tillitsvalgte, sa Svendsen.
Uavhengig av hva som kommer ut av drøftingen, kan arbeidsgiver overvåke ansatte. Svendsen påpekte at unødvendig overvåking i mange tilfeller kan føre til psykisk belastning på arbeidstakere, som igjen kan føre til et forhøyet sykefravær. Hun siterte fra en undersøkelse at ufrihet, umyndiggjøring og stress kan utløses hos arbeidstakerne.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO