JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helga satser på by og land

Ap-nestleder Helga Pedersen mener slagordet «By og land, hand i hand» fortsatt har gyldighet.

– Norsk distriktspolitikk er en suksess selv om mange områder i distriktene opplever fraflytting. Det er bare å se over til grensen til våre finske og svenske naboer, så skjønner vi hva som er alternativet, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun viser til at det bor mye mindre folk og er mindre aktivitet på landsbygda i våre naboland enn i tilsvarende områder på norsk side av grensa.

Som leder i Arbeiderpartiets programkomité legger hun opp til en debatt om norsk distriktspolitikk. I debattheftet som nå sendes partilagene stilles det mange spørsmål, men Pedersen svarer allerede i utgangspunktet på hovedspørsmålet.

– Den spredte bosettingen er noe av det flotteste med Norge. Jeg oppfatter det slik at dagens distriktspolitikk har stor oppslutning i den norske befolkningen. Derfor må hovedlinjene her videreføres. Vi får ikke levende bygder om vi lar markedskreftene råde, sier Pedersen med klar adresse til Fremskrittspartiet politikk.

Små forskjeller

Ap-nestlederen peker på at de regionale levekårsforskjellene i Norge er små.

– Vårt problem er at folk flytter fra distriktene selv om velferdsnivået der er fullt på høyde med sentrale strøk, sier Pedersen. Hun mener det er viktig å gi folk valgfrihet til å bosette seg på Grünerløkka i Oslo, i Østerdalen eller på hjemstedet hennes – Vestertana i Finnmark.

For 30 år siden var levekårene i nord dårligere enn i sør. I dag er levekårsutfordringene knyttet til deler av de største byene, og da i særlig grad i deler av Oslo. I tillegg har de samiske kjerneområdene i indre Finnmark betydelige levekårsutfordringer, heter det i heftet fra programkomiteen i Ap.

Næringspolitikken

Helga Pedersen mener at en aktiv næringspolitikk henger nøye sammen med en vellykket distriktspolitikk.

– Regjeringen har blinket ut satsing på marine næringer, maritime næringer og reiseliv. I tillegg er energi og miljø viktige stikkord, sier hun og nevner spesielt at havbruksnæringen står for en omsetning på 37 milliarder kroner.

– Det har gitt resultater at vi har forsket oss fram til hvordan oppdrett kan drives best og med få sykdomstilfeller, sier Pedersen.

Ap-nestlederen er opptatt av at hele landet må få ta del i olje- og gassvirksomheten. Hun vil foreløpig ikke si noe konkret om de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, men angir likevel en retning på utviklingen.

– Mange kystkommuner har et altfor ensidig næringsliv. Det er alltid en risiko ved forskjellige næringer. Spørsmålet er hvor stor risiko vi er villig til å akseptere, sier hun litt kryptisk.

Større prosjekter

– Jeg lurer på om vi i dag smører de distriktspolitiske tiltakene litt for tynt utover. Vi bør kanskje satse større på enkelte prosjekter. Snøhvit er et godt eksempel på at vi kan lykkes. Her sørget Stoltenberg I-regjeringen for at det skattereglene ble endret slik at det store gassprosjektet i Hammerfest lot seg realisere. På samme måte lyktes vi da høyskolene ble bygd opp på 70-tallet. Det offentlige må gå sammen med private om noen større prosjekter som kan gi et løft i distrikts-Norge, sier hun.

Helga Pedersen mener at målet må være å opprettholde hovedtrekket i bosettingsmønsteret og skape likeverdige levekår i alle deler av landet. (ANB)

* Det siste tiåret har innenlandsk flytting medført at befolkningen i Finnmark er redusert med 16 prosent, mens befolkningen i Oslo og Akershus hat økt med seks prosent.

* De siste 40 årene har flytting medført at Nord-Norge har mistet 115.000 personer, altså en firedel av dagens befolkning i landsdelen.

* De siste tolv årene har det flyttet 80.000 nordmenn til de sentrale kommunene i landet, mens de minst sentrale kommunene har mistet 67.000 personer.

* Det er 12 års forskjell i gjennomsnittlig levealder mellom menn i Oslo vest og menn i Oslo indre øst. (Kilde: SSB) (ANB)

Annonse
Annonse

* De siste 40 årene har flytting medført at Nord-Norge har mistet 115.000 personer, altså en firedel av dagens befolkning i landsdelen.

* De siste tolv årene har det flyttet 80.000 nordmenn til de sentrale kommunene i landet, mens de minst sentrale kommunene har mistet 67.000 personer.

* Det er 12 års forskjell i gjennomsnittlig levealder mellom menn i Oslo vest og menn i Oslo indre øst. (Kilde: SSB) (ANB)