Kan ikke ytre seg fritt
Den nye loven om varsling trådte i kraft 1. januar. Fellesforbundet mener at øst-europeiske arbeidere ikke har samme ytringsfrihet som nordmenn. – De blir underbetalt og ikke behandlet på samme måte som norske arbeidstakere. Før vi kan snakke om lik mulighet til å ytre seg, må vi få bukt med dette, sier rådgiver Kjell Skjærvø.
Institusjonen Fritt Ord satte i dag ”Ytringsfrihet i arbeidslivet” på dagsordenen. Spørsmål som ble drøftet var om den nye loven om varsling vil styrke ytringsfriheten i arbeidslivet.
Det var Fellesforbundets Kjell Skjærvø som i denne sammenheng rettet oppmerksomhet mot øst-europeiske arbeidstakere i Norge. Flere er blitt møtt med trusler, bøter og vold. Polakker som har krevd rettmessig lønn, er blitt møtt med trusler av typen "vi vet du har kone og barn i Polen”. Hvor mye er ytringsfriheten verdt da?
Ikke de samme rettighetene
Skjærvø i Fellesforbundet ga klart uttrykk for at øst-europeiske arbeidstakere ikke har samme grad av ytringsfrihet eller demokratiske rettigheter som nordmenn.
– De blir underbetalt og blir ikke behandlet på samme måte som norske arbeidstakere. Før vi kan snakke om lik mulighet for å ytre seg, må vi få bukt med detta, poengterte han og understreket at fagbevegelsen trenger hjelp av myndighetene.
– Ansvarliggjør oppdragsgiverne!
Rådgiveren mente noe av det viktigste er å innføre solidaransvar for arbeidernes lønn og feriepenger, det vil si at oppdragsgivere står ansvarlig for dette hvis utleiefirmaet svikter.
– Det er behov for å gi utenlandske arbeidere bedre rettsbeskyttelse, samtidig som oppdragsgiverne må ansvarliggjøres mye mer enn i dag, mente Skjærvø. Fellesforbundets mann la fram mange eksempler som viste at øst-europeiske arbeidere er blitt truet, og fjernet fra arbeidsplassen fordi de har fremmet sine egne krav.
Det å organisere seg har for eksempel ført til store problemer for mange av dem.
Legger lokk på varsling
Professor Henning Jakhelln kommenterte den nye loven om varsling. Han viste til at lovgiverne hadde varslet at man om to-tre år må oppsummere erfaringene. Jakhelln spådde imidlertid at det ville være lite å oppsummere i den forstand at få faktisk ville tørre å varsle.
Han mener omkostningene blir for store fordi lovteksten, på flere punkter, er for svak. Særlig reagerer han på at formuleringen om at ”arbeidstakeres fremgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig”.
– Dette er kjernen i hele bestemmelsen. Den som vil informere offentligheten, vil ha en betydelig motbakke her, mente Jakhelln, og viste til følgende formulering fra flertallet i komiteen:
”Dersom det foreligger uriktigheter og arbeidstaker skjønte eller burde ha skjønt dette, taler det derimot for at handlemåten må anses uforsvarlig."
Opposisjonen nedstemt
Selv la han tidlig i høst fram et alternativt forslag: ”Varsling kan likevel ikke skje i skadehensikt og arbeidstaker må heller ikke urettmessig røpe bedriftshemmeligheter, forretningsforhold av vesentlig konkurransemessig betydning, eller forhold som omfattes av taushetsplikt. Arbeidstaker skal ha varslet internt, med mindre forhold for arbeidstaker har framstøtt slik at intern varsling ikke vil ha noen hensikt”. Dette ble fremmet av opposisjonen bortsett fra Høyre, men falt.
Lyspunkter
Likevel mente ikke professoren at alt er svart. Han nevnte på den positive siden at arbeidsgiver har bevisbyrden for at varsling har skjedd i strid med loven. Videre at det er full anledning til å varsle tilsynsmyndigheter.Henning Jakhelln rakk ikke å gå så mye inn på ytringsfriheten, eller begrensningene, for øst-europeiske arbeidstakere, men understreket at norsk lov gjelder i Norge.
Utenlandske foretak
Leder for Foretaksregisteret i Brønnøysund, Øyvind Vågen, fortalte forsamlingen at det til sammen er 7742 norskeregistrerte utenlandske foretak i Norge. For å ha noe å sammenlikne med er det over 192000 ASer. Av utenlandske foretak hjemmehørende i Polen var det 6 i 2003 og 118 i 2006. Over 60 prosent av denne type firmaer var hjemmehørende i Storbritannia, med 4830. Disse foretakene må ha et hovedforetak for å operere lovlig. 104 norskregistrerte utenlandske foretak hadde ikke det og dermed ble 81 av dem slettet for ikke så lenge siden.
Flere hundre "selvstendige" Ivar Seljeskog fra skatteetaten snakket om at mange etter hvert har registrert seg som ”selvstendig næringsdrivende”, altså enmannsforetak. Mange av dem er det, også i realiteten.
På den annen side kjenner etaten igjen en del ”lokale aktører” som driver på denne måten i den hensikt å unngå skatt. Seljeskog fortalte at skatteetaten nå prøver ut en sak overfor en av de store aktørene innen verksted og bygg og anlegg. Han stusser over at et firma kan ha flere hundre selvstendige, og ikke ansatte.
– De fleste kommer jo uten eget utstyr. Det går ikke an å ha flere hundre selvstendige (les: sjefer) på samme plass, sa Seljeskog. Etaten vil skattelegge dem som ansatte, og saken ender trolig i retten.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes