JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jeg bryter ikke reglene

Statsråd Liv Signe Navarsete (Sp) mener hun ikke bryter spillereglene når hun sier ja til å fryse sin egen lønn.

– Jeg mener at jeg ikke legger meg opp i lønnskommisjonens arbeid når jeg sier at jeg er åpen for å fryse lønnen min. Jeg har kun sendt et signal om at jeg er åpen for en moderasjonslinje i de vanskelige økonomiske tidene vi er inne i. Jeg mener det er viktig at jeg som politiker er med på å sette standarden for en debatt om disse spørsmålene, sier samferdselsministeren og Sp-lederen til NTB.

Dermed går hun igjen i motsatt retning av statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som senest lørdag kveld sa at politikerne må forholde seg til Stortingets lønnskommisjon som fastsetter politikernes lønninger. Han vil ikke komme med noe utspill om å fryse sin egen lønn.

Ulikt syn

– Plager det deg at du og regjeringskollega Kristin Halvorsen (SV) ikke er på linje med statsministeren i denne saken?

– Nei, det gjør det ikke. Jeg mener det er helt legalt at det er ulikt syn på dette i regjeringen, sier Navarsete.

Hun understreker at saken ikke er drøftet i partiet.

Det er finansminister Kristin Halvorsen som innstendig har oppfordret statsministeren og de øvrige statsrådene om å gå foran med et godt eksempel og fryse egen lønn. VG har vært i kontakt med de fleste statsrådene i regjeringen, men få av dem vil foreløpig si fra seg en lønnsøkning i år.

Lederen for Stortingets lønnskommisjon, Reidar Webster, sier til VG at lønnsfrys-utspillet er et signal, og at han vil se på styrken det har i oppslutning fra Stortinget og regjeringen. Stortingets lønnskommisjon skal ha sin innstilling klar i oktober.

– Utidig innblanding

At statsministeren ikke vil komme med noe lønnsfrys-utspill, henger trolig også sammen med at han ikke ønsker å legge noen føringer for partene i årets lønnsoppgjør. Regjeringens egen politikk har lagt opp til en lønnsvekst på mellom 4 og 5 prosent i årets oppgjør, og et lønnsfrys-utspill kan lett forkludre et slikt bilde.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim har kritisert både Navarsete og Halvorsen for deres lønnsutspill, som han mener er en utidig innblanding som legger føringer for det kommende lønnsoppgjøret, og som skaper et unødvendig press på dem som skal forhandle.

Om kritikken fra YS sier Stoltenberg:

– Politikerne bør forholde seg til Stortingets lønnskommisjon. Alle bør vise moderasjon, og jeg er trygg på at det også blir utfallet når kommisjonen som fastsetter lønningene våre, kommer med sitt opplegg til høsten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse