JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærer flyktninger foto

Fotojournalistikkelevene fra Arbeiderbevegelsens folkehøgskole har vært i Libanon for å lære palestinske flyktninger hvordan foto kan gi dem en stemme.03.04.2009
15:01
16.12.2013 09:34

– Møtet med palestinsk ungdom var en sterk opplevelse, sier Elise Brekke Jensen (22). I regi av Norsk Folkehjelp holdt hun, sammen med sine 9 medelever, en workshop i fotojournalistikk for 14 flyktninger.

–Vi hadde sett, hørt og lest mye på forhånd, så hvordan det så ut forandret seg ikke så mye. Møtet med menneskene derimot var annerledes enn jeg hadde trodd på forhånd. Jeg trodde det skulle være mer sinne og våpen. Jeg trodde ikke de skulle være så åpne og imøtekommende. Jeg trodde de ville være tristere, sier hun.

Stort engasjement

– Fotografiet er et ekstremt virkningsfullt medium, men skal man få ut de gode historiene må bildene være av god kvalitet, sier en annen av de norske elevene, Simon Aldra (20).

Den to dager lange workshopen var derfor et forsøk på å formidle grunnleggende fotokunnskap og å bevisstgjøre palestinerne om hvilken kraft fotografiet har. De norske elevene er svært fornøyd med resultatet.

– Ungdommene var veldig engasjerte og interesserte i å lære. Noen av dem sto opp grytidlig om morgenen for å få ferdig oppgaven vi gav dem, sier Brekke Jensen.

I løpet av kurset fikk elevene deres tre oppgaver. Den ene oppgaven var å bruke bilder de norske elevene på forhånd hadde plukket ut. Ved å bruke dette bilde som inspirasjon skulle elevene ta et eget bilde. Oppgave nummer to var at elevene skulle lage en fotoreportasje om noen som betyr noe for dem. Det kunne være om hva som helst, men historien skulle være personlig og fortelle noe om dem. Den siste oppgaven var å ta bilder av hender, føtter og refleksjoner.

Natur og hverdagsliv

Hva som betyr noe for palestinerne var veldig likt i forhold til det som betyr noe for de norske elevene. Det var familie, venner, fremtid og kjærlighet. Likevel var palestinsk ungdom veldig opptatt av natur og ting som forsvinner på grunn av utbygging.

– Studentene var veldig opptatt av natur og å ta bilder av fine ting. En gutt viste et bilde av faren sin ute i naturen. ”Se på faren min, han smiler. Naturen gjør det med mennesker,” sier Aldra.

Elevene deres var også veldig personlige i sin tilnærming til fotojournalistikk.

– Jeg husker jeg var redd for å be dem være for personlige, men det trengte jeg ikke å være. Disse ungdommene ønsket å være personlige og å fortelle historiene sine. De var veldig åpne, sier Brekke Jensen.

– En av elevene spurte også om vi ville sette pris på hverdagslivet deres, da svarte jeg: ”Hverdagslivet er jo det viktigste. Det er jo hver dag,” sier Brekke Jensen.

Selv om flyktningene de norske elevene møtte var veldig blide og åpne merket de seg likevel at alle bærer på en stor sorg.

– Bak alle smilene lå det en felles opplevelse som preger dem alle, sier Brekke Jensen. – Dette er mennesker uten et eget land, rettigheter og fremtidsutsikter, fortsetter hun.

Bodde som flyktninger

Under oppholdet i Libanon bodde de norske elevene midt i flyktningleiren, Shatila. Det gjorde et uforglemmelig inntrykk.

– Vi bodde som dem, hørte de samme lydene de hører om nettene og delte den samme hverdagen som dem. Selv om vi ikke er i den samme situasjonen fikk vi et godt innblikk i hvordan det er å leve som palestinsk flyktning, sier Aldra.

Brekke Jensen forteller også at det er mange andre steder i verden som ligner en flyktningleir, men likevel er det en stor forskjell.

– Det er som å leve i slummen. Men den store forskjellen er om du er født i slummen kan du dra. Disse menneskene kan ikke det. Mange studerer, men når de er ferdige har de ikke rettighetene til å jobbe. Du blir født inn i en tilværelse uten fremtid.

– Alle burde prøve å bo i en flyktningleir. Det er ikke et trivelig sted å bo, sier Aldra.

Vanskelig å ta utdanning

– Vi lever, men dette er ikke et liv, sier en av de palestinske deltakerne, Rabie Zaaroura. Han bor i flyktningleiren og har bodd der hele sitt liv. Zaaroura var veldig fornøyd med fotokurset.

– Det er deilig å få muligheten til å tenke på noe annet og å drømme litt, sier han. Toogtyve-åringen synes det var spennende å lære om foto og vite at man kan bli hørt gjennom bilder.

Selv om Zaaroura har fullført videregående er det vanskelig å komme videre. De offentlige universitetene tar bare inn libanesere og de private er alt for dyre. Norsk Folkehjelp har derfor satt i gang et prosjekt hvor de har et ettårig forberedende program for palestinske flyktninger. Her lærer de engelsk, økonomi og it. Når de har fullført dette året har de større sjanse for å skaffe stipender for å komme inn på universiteter. Haken er likevel at palestinske flyktinger i Libanon ikke har arbeidsrettigheter. Derfor er oddsene store for at man ikke får brukt utdannelsen man tar.

Zaaroura vil gjøre det han kan for å skaffe seg en utdannelse. Likevel er han skeptisk til fremtiden.

– Mange palestinske flyktninger har god utdannelse, men får aldri muligheten til å bruke den. De ender opp bak et kasseapparat i flyktningleiren, sier han. – Jeg kunne ønske jeg kunne pakke sakene mine og dra bort. Bort fra alt. Til månen for eksempel. Der er det sikkert fredlig, avslutter han.

Til Israel

Målet med turen til Midtøsten var ikke bare å lære palestinske flyktninger å fotografere. Elevene skulle også få bedre kunnskap om Israel/Palestina-konflikten. Derfor ble turen avsluttet med fire dager i Israel. Det ble en brå overgang.

– I Israel så vi veldig tydelig at for at noen skal ha det bra, så må noen lide. Vi så hvordan israelerne kan leve fordi palestinerne lever som de gjør. Det er lett å fordømme Israel for det de har gjort, men samtidig blir det en for lett løsning, sier Brekke Jensen.

– Det er grunn til at israelerne gjør som de gjør, og det er en grunn til at palestinere gjør som de gjør, legger Aldra til.

Brekke Jensen tror også det er feil fokus på konflikten i media.

– Problemet er ikke at israelerne og palestinerne har forskjellige interesser. Splittelsen i det palestinske er hovedproblemet, sier hun.

– De er et splittet folk som ikke vet hvordan de skal stå sammen. Når Israel og verden har noe å gi kan de ikke ta i mot. De er ikke klare for de gjør seg ikke klare. De mulighetene de har faller bort, avslutter hun.

Eksistert siden 1949

Ligger Sør i Beirut

En kvadrat kilometer stor

Mellom 7.000 og 12.000 mennesker bor der

Lever uten humanitære eller sosiale rettigheter

Spilte en stor rolle da Isreal invaderte Libanon i 1982

Kjent for massakren i 1982 da libanesisk militsgruppe tok livet av mellom 700 og 3.500 mennesker

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.04.2009
15:01
16.12.2013 09:34Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han


Flere saker