JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FN priser Solheim

Dobbeltminister Erik Solheim er årets «Champion of the Earth», mener FNs miljøprogram.

Og det er nettopp regjeringskabalen som ga SV-stasråden ansvar for både miljø og utvikling som stter Solheim i en spesiell posisjon.

Det er særlig den norske milliardsatsingen på regnskogvern som gjør at Solheim ifølge miljøprogrammet UNEP fortjener å bli hedret i år. Solheim reiste onsdag til en gallamiddag i Paris for å motta den prestisjefulle prisen, som han er tidelt innen kategorien politisk lederskap.

– Vi hedrer deg for å være en sterk og standhaftig talsmann for det integrerte forholdet mellom miljø og utvikling, skriver UNEP-sjefen Achim Steiner i sin begrunnelse for hvorfor Solheim får prisen.

– Mange miljøvernministre er opptatt av miljø, men vet lite om utvikling. Og omvendt. Denne prisen gir en status til å trekke dette sammen mye mer - som vi gjør i Norge, sier en beæret Solheim til NTB.

Regnskogvern

Solheim går dermed inn i det gode selskapet av prisvinnere som Al Gore, prins Albert av Monaco, den tidligere sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov og Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki.

Solheim deler prisen i sin kategori med Kevin Conrad og Koalisjonen av regnskogsnasjoner.

SV-statsråden er glad for at FN-organisasjonen anerkjenner den norske samkjøringen av miljø- og utvikling. Han underslår likevel ikke at det i stor grad dreide seg om å få en regjeringskabal til å gå opp da han som utviklingsminister fikk Miljøverndepartementet i tillegg da Helen Bjørnøy gikk av i 2005.

– Helt ærlig sagt er det ikke tvil om at det var begge deler. Det var for å få en statsrådskabal til å gå opp. Men jeg tror ikke regnskogsprosjektet hadde vært mulig hvis ikke det var én statsråd ansvarlig for både miljø- og utvikling, sier Solheim.

At UNEP trekker fram den norske modellen, har han stor forståelse for.

– Man kan ikke få til utvikling på miljøsiden i fattige land hvis man ikke ser det i sammenheng med u-hjelp, sier Solheim, som likevel mener det er skjedd en kraftig endring også i u-land på dette punktet.

Inn i kvotesystemet

– Det er en helt annen forståelse av miljøets betydning nå enn tidligere. Holdningen overfor Vesten er stadig oftere at «vi gjør ikke dette bare for dere. Vi gjør det fordi klimatrusselen også er en dødelig trussel for oss», sier Solheim.

Til den festkledde forsamlingen i Paris ankom Solheim med et klart budskap om hvor viktig det er å løfte regnskogssatsingen fram under det store klimamøtet i København før jul.

– Vi må gradvis bygge opp et troverdig system hvor man betaler for målbare utslippsresultater resultater, og som skaffer andre leveveier for dem som lever av å hogge skog, sier Solheim.

– I flere år framover må dette finansieres av bistandspenger, men på sikt må det inn i et kvotehandelssystem, fastslår han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse