JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO mot ufrivillig deltidsarbeid

Tolv prosent av arbeidsstyrken eller 275 000 er midlertidig ansatt, og 60 prosent av de midlertidige er kvinner. - Dette er uverdig, sier LO-leder Roar Flåthen.

– Veldig mange ønsker å jobbe heltid, uten å få lov til det. I stedet må de takke ja til ledige vakter i ubekvem arbeidstid, for å få en lønn å leve av. Det er uverdig og kvinnediskriminerende, sier LO-leder Roar Flåthen. Ifølge Flåthen kan det bli aktuelt å bruke tariffoppgjørene som arena i kampen mot deltidsarbeid – I tillegg må ytterligere innstramming av lovverket vurderes. Dette er også et politisk spørsmål, som sannsynligvis blir en del av en større arbeidslivsreform. Vi er nødt til å vurdere andre måter å organisere arbeidet på, har Flåthen uttalt i et intervju med NTB.

Ansettelsesforhold blir valgkampsak

Den rødgrønne regjeringen går til valg på at arbeidstakere skal ansettes fast, slik det er fastslått i arbeidsmiljøloven, mens Høyre og FrP vil gi arbeidsgiverne rett til å ansette mange flere på midlertidige kontrakter. Regelen skal være at alle nye kan ansettes midlertidig, melder Magasinet for fagorganiserte. Paragraf 14.9 i arbeidsmiljøloven sier at arbeidstaker skal ansettes fast, men det fins to viktige unntak. Det ene er når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet skiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten. Det er lov å ansette midlertidig for å utføre arbeid for en annen som er sjuk eller fraværende av andre årsaker, altså vikararbeid Men en som har vært sammenhengende midlertidig ansatte i mer enn fire år er å regne som fast ansatt selv om vedkommende har gått i flere ulike vikariater eller prosjekter.

Eget hefte kommer i mai

Fagbladet til Fellesforbundet presenterer situasjonen for de midlertidig ansatte i en større reportasje i siste utgave. Reportasjen er basert på et hefte om slike ansettelsesforhold, som kommer ut i midten av mai. Det er skrevet av Frode Rønning i fagbladet. Der presenteres flere arbeidstakere, som har vært midlertidig ansatt, men som sikret seg fast ansettelse ved å bruke arbeidsmiljøloven.

Fast ansatte gir trygghet

Også landsstyret i Fagforbundet har diskutert fast ansettelse kontra midlertidighet og sier i et vedtak at bruken av deltid og vikariater øker i kjølvannet av anbud og konkurranseutsetting. Fagforbundet mener at for mange kommuner og andre virksomheter ikke ivaretar oppgaven som seriøs arbeidsgiver. I tillegg til å utnytte særlig kvinnelig arbeidskraft ved å la dem gå år etter år i midlertidige stillinger og deltidsstillinger, hører vi om sosial dumping og bruk og kast av utenlandske arbeidstakere. Fast ansettelse gir trygghet hos både eldre i institusjon og barn i barnehage. I eldreomsorgen er en av de vanligste negative tilbakemeldingene at det er for mange forskjellige hjelpere som kommer innom. Folk ønsker trygghet, og trygghet får de når de har en fast person å forholde seg til. Det samme gjelder barnehagene. Mange foreldre har opplevd frustrasjon over at personell stadig byttes ut eller er der bare i deler av tida.

Annonse
Annonse