JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftverket

Marit Breivik ser seg sjelden tilbake. Kun for å ta med det som kan brukes til forandre framtida. «Vi må lev i dag, ja», sier Norges største trenerstjerne.10.05.2009
15:07
16.12.2013 09:59

sissel.rasmussen@lomedia.no

Marit Breivik er fokusert. Hun sløser ikke med energien. Det har hun ikke tid til. Nordtrønderen er rimelig populær hos bedriftsledere som vil lære om hvordan hun oppnår så gode resultater. Hun kunne levd godt av å holde foredrag om sin måte å lede og bygge samarbeid på. Men det er ikke det hun vil bruke tida si til, bare litt innimellom. Hun trives bedre med å jobbe sammen med andre, enn å snakke om hvordan hun gjør det. Når trenerjobben avsluttes i mai, går hun over til Olympiatoppen.

– Jeg skal jobbe 70 – 80 prosent for Olympiatoppen med lagspillidrett og prestasjonsutvikling. Jeg vil ha en coach-rolle for håndball, fotball og ishockey, først og fremst, forteller hun.

Så kan flere få ta del i det budskapet som Marit Breivik sender ut: «Ingen fortjener å høre til på et bedre lag enn de er villig til å være med å skape selv». Det er en forpliktelse som ikke tillater unnasluntring. For selv om hun ikke hever stemmen, krever hun innsats i fullt monn.

Hvordan få fram det beste i dem du skal lede? Det er Marit Breiviks første spørsmål. Hun snakker om team, og om å se hele mennesket.

– Det er spennende og inspirerende å bruke team som metode for å skape utvikling og løse oppgaver. To eller flere jobber sammen for å nå ett eller flere mål.

– Å sette i gang sånne prosesser er spennende, sier Marit, samtidig som hun understreker at det helt avgjørende er å inspirere, utfordre og se den enkelte.

– Et menneske kan ikke bare representere en egenskap. Du møter med hele deg selv. Mange går i den fella at de bare vil ha – eller gi – en prestasjon. Da blir det fattigslig, sier hun.

– Å utvikle en helhet som er god, gir bedre grunnlag for å lykkes, og det bidrar til å skape glød, motivasjon, trivsel og overskudd, sier kvinnen med 15 år bak seg som håndballjentenes landslagstrener. Det er ingen som kan konkurrere med Marit Breivik på den arenaen. Fire ganger er hun kåret til «Årets trener».

Trenerkarrieren startet så smått i Nessegutten, som trener for yngre spillere, før hun gikk til Byåsen. Da hadde hun rukket å spille 140 landskamper siden debuten på landslaget i 1975.

Den kanskje tøffeste episoden hun husker, er fra tiden som spiller under Frode Kyvåg.

– Jeg og en spiller til fikk kjeft i en hel pause i en landskamp. Han syntes vel jeg spilte fryktelig dårlig. Det jeg husker best, er at jeg var veldig nedfor etter kampen, og følte meg skikkelig dårlig. Frode Kyvåg var den gang en fersk trener og prøvde vel etter beste evne å «vekke» meg til innsats. Der og da virket det dårlig. Heldigvis var det en eldre, rutinert spiller, Bjørg Andersen, som trøstet og oppmuntret meg i etterkant og fikk meg til å se nye muligheter allerede neste dag, minnes Marit.

Marit Breivik kommer fra Vassdalen, et boligfelt et par kilometer fra Levanger sentrum. Der bodde en særdeles aktiv familie på fem. Marit har to yngre søsken, ei søster som bare er ett år yngre, og en bror som kom ni år etter sin storesøster.

– Vi har stort sett holdt på med idrett hele tida. Mor og far tok oss mye med ut da vi var unger, sier Marit. Sportsklubben Nessegutten fikk nyte godt av de unge talentene. Marit gikk på ski, løp terrengløp og spilte håndball. Det samme gjorde søster Lillian. Begge to er utdannet lærere, og begge har spilt håndball på elitenivå, også Lillian var innom Nordstrand. Hun har funnet seg til rette som rektor ved Nesheim skole i Levanger. Broren Elling gikk for fotball, men ga seg da han ble seniorspiller. Nå er han derimot leder av Alpinkomiteen i Skiforbundet, og har aktive alpininteresserte barn.

Marit ønsket seg en stor barneflokk en gang, men livet brakte henne andre utfordringer. Hun fikk mange å ta seg av, for unge håndballspillende jenter trenger mer enn bare ballteknikk og løpetrening. Marit har i tillegg til faglærerutdanning i kroppsøving fra Idrettshøyskolen, lærerhøgskole pluss spesialpedagogikk.

Noen spesiell lederutdanning har hun ikke, men som hun selv sier: «Æ har da lest mye om ledelse og vært på mange kurs». Men lederegenskapene hennes kommer fra hele henne sjøl, med temperamentet og nysgjerrigheten som viktige ingredienser.

– Å lede er å få den enkelte til å lede seg sjøl. Hver og en må ta sin personlige ledelse i situasjonen. Det er hele tiden nye og mellommenneskelige situasjoner hvor avgjørelser må tas. Så må vi lage en kultur for å nå et felles mål. Du skal få kraft fra det fellesskapet du er en del av.

– Hva er det beste du kan ta med deg inn til teamet? Og hvem skal gi deg oppfølging for å få deg til å bli bedre, spør Marit.

– Det handler om å øke sjølinnsikten og forsterke det vi kan forbedre. Å tørre å ta tak i det som kan forbedres, blir lettere når du er trygg på det du er god på. Alle kan ikke være god på alt. Ledelse skal være personlig, slik tjener det fellesskapet. Hun ser heller ingen motsetning mellom det å ha det artig, og det å være hardtarbeidende og seriøs.

– Latter og humor er frigjørende, fastslår Marit, og forteller at det er hun som gir tyggis til journalister med dårlig ånde, for det tør ikke jentene.

Hennes politiske karriere ble kortvarig. Hun sa ja til å stå på SVs liste i Levanger i 1987.

Langt ned på lista, vel og merke. Men hun ble kumulert av så mange at hun kom inn i kommunestyret. SV fikk mange stemmer det året, og flere kom inn enn tidligere. Men den gryende politikeren pakket snippeska og ble trener for Byåsen i Trondheim. Der gikk SV kanskje glipp av en stor lederstjerne. Nå stemmer hun Arbeiderpartiet, og syns det er beundringsverdig at folk orker å engasjere seg i lokalpolitikken og tar samfunnsansvar.

– Idrett er også samfunnsansvar, men på en annen måte. Hun syns politikken har blitt så negativ.

– Det strider mot min personlighet med all den nedrakkingen mellom personer eller partier. Jeg skjønner jo konkurransementaliteten, men uenighet er noe annet enn å rakke ned på de andre.

Det er sløsing med energi. Media bidrar med sitt. Alt for ensidig fokus på det negative. Hvor mange gode skolemiljøer finnes det ikke, som vi aldri hører om? Det negative fokuset fører til at folk slutter, går av med AFP, vil bort.

Det gjør at kraften mangler. Hvis vi hadde gjort ting på den måten i Olympiatoppen, kunne vi bare glemme å være med i toppidretten. Vi må bygge på det som er bra og strekke oss etter det som er innen rekkevidde, sier Marit, og forteller at hun lærte et nytt begrep av en rektor på en barneskole nylig.

– «Betydningspedagogikk». Undervisningen legges opp slik at det har betydning for den enkelte eleven, for dagen, for uka, for lokalmiljøet, og slik kan de fortsette.

Marit Breiviks oppfordring til god lagånd på Arbeiderpartiets landsmøte, ble i alle fall godt mottatt. Om Stoltenberg får henne tettere med på laget, gjenstår å se.

Folk gjør seg opp en mening om nye mennesker de møter, i løpet av sekunder, forteller forskningen. Marit har helt sluttet å gjøre seg opp en mening om mennesker.

– Hvis det er folk jeg ikke får kontakt med, blir jeg veldig nysgjerrig. Min filosofi er å få dem med på lag. Jeg spør heller, hva syns du er viktig, hvordan vil du løse dette?

Noen påstår at det er en kvinnelig form for ledelse, men Marit er ikke enig. Det handler ikke om kjønn, men om involvering og inkludering. I et tidligere intervju har hun fortalt at på et tidspunkt spurte hun så mye, at noen av jentene begynte å lure på hva hun egentlig kunne om håndball.

Når hun nå skal dele kunnskapen sin med flere miljøer, kan vi ha et håp om at også fotballtrenere går en lysere framtid i møte.

Styret i norsk toppfotball ønsker å høre hva hun kan bidra med.

– De raske trenerskiftene er klart et ledelsesproblem, som styret ønsker å gjøre noe med. Men arbeidet utvikles i fellesskap med dem jeg jobber sammen med. Det finnes ingen kopiering. Min styrke er fornying, jeg er målretta og sta, hvis jeg tror på noe. Det er et intenst sjølrealiseringsbehov blant spillerne og det er lov i gruppa. Vi jobber mye med å rydde bort irritasjon og negativitet. Dommeren dømmer uansett, og kampen går videre. Hvis energien går med til å irritere deg over en feil du eller noen andre har gjort, mister du kraften, energien går mot minus. Her går de for pluss.

Alle vil gjerne ha en bit av medaljesamlerens lederverktøy. Marit Breivik vil reise mindre, og se mer av hva som skjer i Nordmarka. Mens håndballnasjonen ventet spent på om Marits favoritt til etterfølger – assistenttrener Thorir Hergeirsson – fikk rykke opp og fortsette der Marit slapp, dro trønderpia av gårde til flyplassen.

Hun skulle til Stavanger og bringe mer kraft inn i Lyse Energi.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

10.05.2009
15:07
16.12.2013 09:59Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

De som tjener over tre millioner kroner må betale 95.900 kroner mer i skatt neste år.

De som tjener over tre millioner kroner må betale 95.900 kroner mer i skatt neste år.

Martin Guttormsen Slørdal

Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg

Lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

Lavere makspris på barnehage og dyrere snus er noe av det regjeringen vil få på plass neste år.

NTB-Annika Byrde/Erlend Aas/Gorm Kallestad

Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

– LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Debatt

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

André Kjernsli

«Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

REISEKUTT: Statsansatte skal reise for 700 millioner kroner mindre neste år. Det bekymrer flere NTL-tillitsvalgte.

REISEKUTT: Statsansatte skal reise for 700 millioner kroner mindre neste år. Det bekymrer flere NTL-tillitsvalgte.

Katharina Dale Håkonsen

Kutt i reiser provoserer tillitsvalgte i staten: – Tar ikke hensyn til samfunnsoppdraget

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

Gulled Jibril

Flyr må permittere: – Vi tenker på våre kolleger som mottar varsler, sier tillitsvalgt


Flere saker