JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker sterkere nasjonal styring

STATEN: Konstruktivt engasjement og et dramatisk valg. Slik kan landsmøtet til Skolenes landsforbund sammenfattes.

Gjennom det velregisserte landsmøtet i Bodø gikk en lang rød tråd: For ønsket om å få tilbake en sterkere nasjonal styring av skolen og staten som forhandlingsmotpart. Forbundsleder Stein Grøtting slo an tonen i sin faglig-politiske innledningstale der han pekte på både hva de rødgrønne har klart å oppnå, men også hva som manglet; eksempelvis en klart definert lærertetthet.

Mange tok turen opp på talerstolen for å melde fra om motstanden mot at kommunesektoren sitter med forhandlingsansvaret. Nå er det opp til den enkelte kommune/fylkeskommune å bestemme hvor mye penger de ønsker å bruke på skole, hvor mange elever det skal være i hver klasse, hvor mye lønn lærerne skal ha, lærernes arbeidstid. Kort sagt, kvaliteten på utdanningen. Ifølge Akershus-delegaten Erik Hoff blir medlemmene tvunget til å drive med New Public Management-politikk, selv om de er mot det. Lokale lønnsforhandlinger tar all hans tid som tillitsvalgt. Buskerud-delegaten Zafer Gözet ønsket sågar at regjeringen øremerker midlene til skolen.

Samme tema kom opp både i debatten om det tariffpolitiske programmet og om den utdanningspolitiske situasjonen. At staten får tilbake forhandlingsansvaret for skolen kan gjøres like enkelt som da tidligere utdanningsminister Kristin Clemet fjernet det med et pennestrøk, ble det foreslått.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell helte imidlertid kaldt vann i blodet på landsmøtedelegatene med sin hilsningstale. Det er ren ønsketenking å tro at Kommunenes Sentralforbund (KS) igjen får forhandlingsansvaret. Og det blir ikke mer penger om vi øremerker, fordi det vil alltid være en kamp om ressurser, framholdt han. Likevel lovet Solhjell flere lærere i klasserommet i neste stortingsperiode og signaliserte at klasseundervisningen skal få en ny renessanse. Han snakket også varmt om å redusere frafallet fra videregående skole ved tidliginnsats allerede fra første skoleår for dem som ikke får med seg undervisningen.

LO-sekretær Tor-Arne Solbakken var enda krassere på punktet om forhandlingsansvar i sin innledning om den fagligpolitiske situasjonen.

– Jeg anbefaler dere å forandre holdning, lik det eller lik det ikke. Dere tapte denne saken på SV-landsmøtet og vil gjøre det på LO-kongressen. Bruk heller kreftene på å føre en lønnspolitikk i KS dere er mer fornøyd med, rådet Solbakken.

Landsmøtet vedtok siste dag en uttalelse med krav om nasjonale standarder i skolen, sentrale arbeidstidsavtaler, sentral lønnsdannelse, og at forhandlingsansvaret for lærerne føres tilbake til staten.

«Regjeringen har ved flere anledninger gitt uttrykk for at utdanning er det absolutt viktigste vi holder på med her i landet. Da blir det uforståelig for oss i SL at regjeringen ikke ønsker å ha styringen med det absolutt viktigste ved å ta tilbake nasjonal styring av skolen», heter det i uttalelsen.

Valget på nye nestledere ble det mest nervepirrende innslaget under det fire dager lange landsmøtet. Etter at valgkomiteens forslag ble lagt fram og den sittende 1. nestlederen, Else Hostvedt, ikke var innstilt, sto det klart at debatten ville bli langvarig og preget av sterke følelser. Valget til første nestleder ble foretatt skriftlig. Anne Finborud fikk 82 stemmer, Else Hostvedt.fikk 21. Ledelsen i SL består av: forbundsleder Stein Grøtting (gjenvalg) 1. nestleder Anne Finborud (opprykk fra 2. nestleder) 2. nestleder/hovedkasserer Geir Granås (opprykk fra forbundssekretær). Forbundssekretærer: Gunnvor Sen Bjørn Henriksen (ny) Brit Langvik (ny)

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Skolenes landsforbund

Stiftet i 1982

Organiserer lærere, skoleledere, førskolelærere og annet fagpersonell innen utdannings- og oppvekstsektoren

5 319 medlemmer pr. 31.12.2008

Medlem i LO og tilsluttet LO Stat og LO Kommune

Annonse
Annonse

Skolenes landsforbund

Stiftet i 1982

Organiserer lærere, skoleledere, førskolelærere og annet fagpersonell innen utdannings- og oppvekstsektoren

5 319 medlemmer pr. 31.12.2008

Medlem i LO og tilsluttet LO Stat og LO Kommune