JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen åpner for reservasjon

Postkoms medlemmer og tillitsvalgte har engasjert seg sterkt i kampen mot virkningene av EUs 3. postdirektiv og de konsekvensene dette får for folk og næringsliv i Norge. Dette ble også tydelig markert på Postkoms landsmøte for et år siden gjennom uttalelsen som ble vedtatt enstemmig: Bekjemp virkningene av EUs markedsliberalistiske postpolitikk!

LOs medlemsdebatt som startet 24. september i fjor ga dere muligheten til å flagge standpunkt også i denne viktige saken. Dere nølte ikke et øyeblikk. Motstanden mot EUs 3. postdirektiv ble raskt en sak som fikk så stor oppslutning at den endte opp på topp 10 listen i medlemsdebatten i LO, i tillegg til blant annet pensjon, sykelønn, sosial dumping og arbeidsmiljø.

I samsvar med Postkoms krav satt Samferdselsdepartementet i gang utredningen om konsekvensene ved full liberalisering av postmarkedet. Den forelå 5. mars i år i form av rapporten fra SNF. Jeg hadde gleden av å overlevere vår høringsuttalelse til samferdselsminister Liv Signe Navarsete på Postkoms temakonferanse, samme dag som høringsfristen utløp. Vår konklusjon og tilråding er klar. Regjeringen må enten søke å endre direktivet radikalt eller gjøre bruk av reservasjonsretten som EØS-avtalen gir muligheten til.

Landsmøtene i SV, Sp og Arbeiderpartiet i våres har etter påtrykk fra Postkom klargjort hva de mener om denne saken. SV og Sp vil følge vårt råd om å bruke reservasjonsretten, og Ap mener at det er viktig å arbeide for internasjonale rammebetingelser som kan sikre posttjenester til lik pris over hele landet.

Postkoms temakonferanse 22. april om Postens og posttjenestenestenes framtid i et liberalisert postmarked, var en viktig markering. Framtredende politikere fra regjeringspartiene og opposisjonen fikk muligheten til å legge fram sitt syn og delta i paneldebatten. Det gikk et tydelig politisk og ideologisk skille mellom Høyre, Frp og Venstre på den ene siden, som kort fortalt hilste en slik liberalisering velkommen, og representantene fra regjeringspartiene på den andre siden, som presenterte sine syn på hvordan dette kunne motvirkes. Over 100 tillitsvalgte fra Postkom deltok og fikk anledning til å stille spørsmål til politikerne. Dagen etter gjentok Postkoms landsstyre enstemmig kravet om at regjeringen må gjøre bruk av reservasjonsretten som EØS-avtalen gir muligheten til eller sørge for at direktivet endres radikalt.

Nå har LO-kongressen gitt Postkom full støtte og åpner for reservasjon mot postdirektivet. Kongressen krever utsettelse av direktivet slik at alle konsekvenser ved bruk av reservasjon kan utredes. Jeg er svært godt fornøyd med kongressens vedtak. Nå skal arbeidet imot implementering av direktivet fortsette for fullt – støtte i regjeringen er neste milepæl.

Annonse
Annonse