JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millionsatsing mot bilbruk

Regjeringen bruker 370 millioner kroner på å begrense bilbruken – og forurensingen – i Trondheimsregionen.

Om samferdselsminister Liv Signe Navarsetes (Sp) resept virker etter hensikten, gjenstår å se. Målet er at de 170 millionene innen 2012 skal gi innbyggerne i Trondheimsområdet bedre kollektivtilbud og renere byluft.

Restriksjoner

Til NTB sier hun at Kristiansand allerede har fått penger til å satse på samme måte som Trondheim, og at andre byer vil få den samme muligheten. Det er imidlertid en viktig betingelse: Byene må selv legge forholdene til rette for restriksjoner i bilbruken.

Grunnlaget for avtalen i Trondheim er prosjektet Miljøpakke Trondheim. Det er vedtatt restriksjoner mot biltrafikken i byen både i kommunestyret og i fylkestinget. Hovedtyngden av midlene skal nå brukes til å styrke kollektivtilbudet.

Radikal endring

Dermed bør det ligge til rette for en radikal endring av trafikkutviklingen i Trondheimsregionen.

– Det skal bli spennende å følge innsatsen for en reduksjon i bruken av personbil til handelssentrene, hvor kundene er avhengige av å bruke personbil for å gjøre innkjøpene sine, sier samferdselsministeren.

Belønningsordningen for kollektivtransport og mindre bilbruk i byene ble opprettet i 2006. Regjeringen vil inngå fireårige avtaler med byer som legger forholdene til rette for det. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse