Pensjon, penger og NTP
Saken oppsummert
Natt til torsdag for tre uker siden ble det oppnådd enighet i statsoppgjøret. Meklingen ble lang og svært komplisert for alle parter.
Det å skulle forhandle fram en ny tjenestepensjonsordning for stats- og kommuneansatte, som i tillegg hadde virkning for våre medlemmer i Spekterbedriftene, ble svært utfordrende.
Det er vel første gang i et tariffoppgjør at man begynner med mekling for så å ta en ukes pause, og deretter starte opp igjen. Dette medførte at våre medlemmer i togledelsen i Narvik fikk streikevarsel to ganger, og ble til slutt en øvelse i tålmodighet.
Vi hadde, som de andre hovedsammenslutningene, fått et klart mandat om å videreføre bruttoordningen. Det klarte vi med de nødvendige tilpasninger til innføring av fleksibel alderspensjon i folketrygden fra 2011, og med de tilpasninger som følger av Stortingets vedtak fra mai 2005.
Det betyr at offentlige tjenestepensjoner levealdersjusteres og reguleres etter nye regler på samme måte, og fra samme tidspunkt, som alderspensjonen i folketrygden.
Grunnlovsvernet har gitt oss en individuell garanti for opptjente rettigheter i tjenestepensjonsordningen pr.1. januar 2011. Det sikrer at medlemmer med 15 år eller mindre igjen til 67 år ikke blir berørt av levealdersjustering, men beholder dagens ordning.
Våre motparter i forhandlingene ønsket en modell som var tilpasset det nye pensjonssystemet fullt ut. Den ble først kalt en påslagsmodell, deretter en kombinasjonsmodell, og var basert på ordninger hentet fra brutto- og påslagsmodellen.
Det er ikke å legge skjul på at jeg, og mange med meg, etter hvert mente at kombinasjonsmodellen kunne ha sine fordeler for mange av våre medlemmer. Den ble bedre og bedre for hver gang den ble lagt frem.
Problemet var at den ikke gav oss bruttogarantien. I tillegg kom den veldig sent inn i forhandlingene.
YS Stat og Fagforbundet var positive, mange blant LO Stats forbund var det samme. Vi ble til slutt enig om å gå for bruttomodellen. De andre hovedorganisasjonene endte opp med det samme standpunkt slik at all sto sammen om resultatet.
Det har også vært forhandlet om lønn denne våren. Det ble oppnådd enighet i samtlige selskaper unntatt CargoNet. De måtte i mekling. Resultatene ble samlet sett brukbart, men noe ulikt. Slik er det når hvert selskap har sin egen overenskomst. Statsoppgjøret ble kronemessig noe dårligere, grunnet et stort overheng fra oppgjøret i fjor.
For to uker siden ble ny Nasjonal transportplan vedtatt i Stortinget. Jeg var til stede i under behandlingen.
I debatten var det en bred enighet om å satse på jernbanen de neste ti årene.
Skillet mellom FrP og de andre kom i debatten om høyhastighetstog.
Samtlige partier mener dette måtte utredes nærmere, slik at en i neste NTP-periode eventuelt kan starte opp med en strekning. FrP vil ikke ha høyhastighetstog i Norge, og vil ut fra det heller ikke ha noen utredning.
Det største skillet gikk mellom de borgelige partiene og de rødgrønne vedrørende organiseringen av Jernbaneverket og anbudsutsetting av NSBs persontrafikk.
De rødgrønne forsvarte dagens system. De borgelige ønsket å gjøre det samme som de vedtok i 2004: Bort med de ansatte i drift og vedlikehold. Resten av Jernbaneverket gjøres om til foretak eller aksjeselskap.
Våre medlemmer er absolutt best tjent med en regjering som vil bygge videre på dagens jernbanepolitikk. Husk det når dere skal stemme 14. september.
Med ønske om en riktig god sommer.


Nå: 0 stillingsannonser