JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får ikke betalt overtid

Jeg jobber som servitør og begynner å bli temmelig lei av at mine kolleger ikke får betalt overtidstillegg til tross for at vi jobber mer enn alminnelig arbeidstid. Jeg har tatt det opp med ledelsen flere ganger, men det har bare resultert i at jeg får betalt overtidstillegg, mens mine kolleger ikke får betalt. De er unge, uorganiserte og mange er også fremmedkulturelle og tør ikke si fra selv. En kompis av meg er journalist i den lokale avisen og ønsker at jeg stiller opp til intervju om saken. Jeg er usikker på hvilke rettigheter og plikter jeg har i forhold til min arbeidsgiver dersom jeg stiller opp til intervju.

Det kan utledes av Grunnloven § 100 at arbeidstakere har rett til å uttale seg om forhold som gjelder virksomheten de arbeider i. I arbeidsmiljøloven § 2-4 reguleres denne retten nærmere. Det avgjørende etter bestemmelsen er om det foreligger kritikkverdige forhold. I så fall kan det varsles, men det ligger en begrensning i at varslingen må være forsvarlig. En arbeidstaker som vurderer å foreta ekstern varslig, bør stille seg følgende tre spørsmål: Er det grunn til å tro at det faktisk foreligger kritikkverdige forhold? Er det hensiktsmessig å si fra internt først? Har andre utenfor virksomheten berettiget interesse av å få vite om forholdene? Dersom en anvender disse spørsmålene i din sak, kan det raskt fastslås at det foreligger kritikkverdige forhold fordi bedriften ikke følger opp en lovbestemt rettighet. Med bakgrunn i det du skriver, ser det ikke ut som det er hensiktsmessig med intern varsling fordi du tidligere har tatt opp dette. Endelig må det sies at allmennheten har interesse av innsyn i at utsatte arbeidstakere utnyttes. Du kan følgelig gå ut i media. Du vil være beskyttet mot negative reaksjoner begrunnet med varslingen fra din arbeidsgiver etter bestemmelsene i arbeidsmiljøloven § 2-5.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Annonse
Annonse