JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lengre vei til bensinen

Det er nå 622 færre bensinstasjoner i Norge enn for ti år siden. Minst like mange vil forsvinne i løpet av få år, tror Statoil.

Selv om bilparken har vokst kraftig, er antallet bensinstasjoner redusert med en fjerdedel siden 1999. Bare i løpet av 2008 gikk antallet ned med 47, viser nye tall fra Norsk Petroleumsinstitutt. Ved inngangen til 2009 var det igjen 1.610 bensinstasjoner.

– Nå er vi nødt til å få beholde de vi har igjen. Vi klarer oss ikke med færre, er bønnen fra Marit Helene Pedersen, NHOs regiondirektør i Finnmark.

I hele fylket, som er landets suverent største i utstrekning, er det bare 36 bensinstasjoner igjen.

Hadde det vært like langt mellom bensinstasjonene i Akershus, ville det bare ha vært fire stasjoner der.

20 mil mellom pumpene

Jonny Smeland er en av dem som sluttet å drive bensinstasjon i fjor. I dag står Best-stasjonen hans i Flesberg, tre mil nord for Kongsberg, tom.

– Vi stengte dørene i oktober. Vi tjente ikke penger på å selge bensin. Mange av våre kunder sier at de savner oss. Nå må de kjøre én mil ekstra for å få fylt tanken, forteller Smeland.

Jan Carho, administrerende direktør i Bensinforhandlernes Bransjeforening, får stadig meldinger om at folk blir nødt til å kjøre ganske mange mil for å fylle drivstoff, fordi den lokale bensinstasjonen er blitt lagt ned.

Marit Helene Pedersen i NHO kan bekrefte dette.

– Her i Finnmark kan det være opp mot 20 mil mellom hver bensinstasjon, forteller hun.

For dyr distribusjon

Mye av nedgangen har kommet i distriktene og de fleste av stasjonene som har forsvunnet, har vært eid av enkeltpersoner. En stadig større andel av stasjonene som er igjen, er følgelig oljeselskapenes egne.

– Oljeselskapene er ikke interesserte i å holde liv i bensinstasjoner ute i distriktene. Distribusjonen av drivstoff dit koster dem for mye. De rødgrønne partiene sa de skulle gjeninnføre fraktutjevningstilskuddet som gjorde distribusjonen billigere, men etter snart fire år har det fortsatt ikke skjedd noe, påpeker Carho.

Frykter nedgang

Carho frykter en videre nedgang i antallet bensinstasjoner i årene framover.

– Overgangen til mer miljøvennlige drivstoff, slik som etanol, vil også bidra til dette. Når omsetningen er liten, vil det ikke være lønnsomt å begynne med etanol. I Sverige er man allerede i gang med å legge ned flere stasjoner på grunn av dette, opplyser Carho.

Administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge, som har nær 500 bensinstasjoner her til lands, er «temmelig overbevist» om at flere utkantbygder snart vil miste bensinstasjonen sin.

– Jeg tipper at det om 15 år vil være godt under 1.000 bensinstasjoner i Norge. Det er først og fremst langs kysten, fra Sogn og Fjordane til østkysten av Finnmark, og i mindre bygder i innlandet, at bensinstasjoner vil forsvinne, sier Rinde.

– Hvorfor?

– Fordi folk flytter fra mindre steder. Når befolkningsgrunnlaget blir for lite, forsvinner postkontoret, dagligvarebutikken og også grunnlaget for å opprettholde bensinstasjonen, svarer Rinde.

Kommunen tok over

I Vardø i Finnmark tok kommunen bensinpistolen i egne hender da den eneste lokale bensinstasjonen stengte dørene.

– Vi overtok driften fordi vi måtte ha kjørt 7,5 mil til Vadsø for å fylle, hvis vi ikke hadde kunnet fortsette å fylle her, forklarer ordfører Rolf Einar Mortensen.

Siden februar har private på nytt drevet bensinstasjonen.

– Flere kommuner bør gjøre som oss og overta driften av den lokale bensinstasjonen, hvis dette er nødvendig, fram til nye drivere kan komme på plass, mener Mortensen. (ANB)

*Ved inngangen til 2009 var det totalt 1.610 bensinstasjoner i Norge, 47 færre enn ett år før og 622 færre enn i 1999.

*Det er færrest bensinstasjoner i Finnmark (36), Sogn og Fjordane (50) og Aust-Agder (53).

*Det er flest i Akershus (144), Hordaland (119) og Rogaland (117).

*Ut fra befolkningstallet er det best dekning i Møre og Romsdal (1.196 innbyggere per bensinstasjon), Nordland (1.436) og Oppland (1.861).

*Ut fra befolkningstallet er det dårligst dekning i Oslo (6.188), Troms (4.359) og Nord-Trøndelag (4.344).

(Kilder: Norsk Petroleumsinstitutt og Statistisk sentralbyrå) (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse