JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruk og kast av hjelpemidler

Attføringsbedrifter går glipp av oppdrag siden innkjøp av nye hjelpemidler prioriteres framfor reparasjon av gamle.

kjell.werner@anb.no

– Dette er samfunnsmessig ødeleggende og miljømessig helt på trynet, sier direktør Johan-Martin Leikvoll i bransjeorganisasjonen for attføringsbedriftene til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Mange av våre attføringsbedrifter havner i skvis. De forteller at de har fått mindre oppdrag om å reparere hjelpemidler til funksjonshemmede. Det er mindre gjenbruk ved hjelpemiddelsentralene. Driftsbudsjettene for gjenbruk er tydeligvis blitt strammet til, mens det er fritt fram for kjøp av nye hjelpemidler siden dette er en rettighetsbasert ordning, sier Leikvoll.

Moralsk forarget

Attføringsdirektøren reagerer først og fremst moralsk, men er også opprørt over at attføringsbedrifter her mister muligheter for god arbeidstrening.

– Resultatet blir videre at våre bedrifter må omstille seg, og rette virksomheten inn mot andre kunder, sier Leikvoll.

Fridtjof Tangen ved bedriften Reko AS i Steinkjer har tatt opp saken med KrFs Bjørg Tørresdal, som igjen har skrevet brev til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) om saken. Tangen reagerer på at rullestoler og senger til funksjonshemmede ikke lenger blir reparert, men i stedet blir erstattet med nye produkter når de går i stykker.

Mye blir kastet

– Nyere og fullt brukbare hjelpemidler blir kassert og søppelberget som hjelpemiddelsentralene produserer er enormt, skriver Tangen i et hjertesukk til KrF-representanten, som nå driver valgkamp i Nord-Trøndelag.

Hun spør nå hvordan arbeids- og inkluderingsministeren kan sørge for en fornuftig gjenbruk av hjelpemidler som rullestoler og senger.

– Utstyr som kan brukes flere ganger, bør kunne settes i stand. Det er også riktig å gjenbruke ut fra et miljøperspektiv. I tillegg er dette nyttig arbeidstrening for attføringsbedrifter, sier Tørresdal.

Klar systemfeil

Hun viser til at hjelpemiddelsentralene tidligere hadde et pålegg om å gjenbruke halvparten av utstyret.

– Men nå kan det se ut for at NAVs hjelpemiddelsentraler ikke har nok midler til reparasjoner, og derfor blir tvunget til å kjøpe inn nytt i stedet. Her er det en klar systemfeil. Dagens ordning er sløsing med penger og miljømessig helt forkastelig. Vi må gå den motsatte veien av det som nå tydeligvis er trenden, sier Tørresdal. (ANB)

Annonse
Annonse