JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Salgssvikt på bensinstasjonene

Flere bilister nøyer seg med å fylle drivstoff når de nå svinger innom bensinstasjonen. Omsetningen på bensinstasjonene stuper.

Svikten rammer ikke minst salget av pølser og brus.

– Ja, også jeg kjøper mindre enn før, sier Fatah Ahmadi, i det han fyller tanken på sin lille Volkswagen på en bensinstasjon i Oslo.

– Finanskrisen uroer meg og jeg har ikke så bra økonomi. Derfor blir det bare en kopp kaffe inne i mellom og kanskje en tyggis, når jeg fyller bensin, sier han til Dagsavisen.

Kraftig nedgang

I juli gikk omsetningen ved bensinstasjonene ned med 8,1 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette skyldes ikke en reduksjon i drivstofforbruket. Det holder seg nemlig stabilt, viser tall fra Norsk petroleumsinstitutt. Årets julitall viser en nedgang på bare 0,3 prosent, sammenlignet med juli i fjor.

– Dette stemmer med de tilbakemeldingene vi får. Like mange er innom bensinstasjonene som før, men de nøyer seg med å kjøpe drivstoff og bilrelaterte produkter og dropper kioskvarene, opplyser Jan Carho, leder i Bensinforhandlernes bransjeforening.

– Hvorfor?

– Vi tror dette skyldes finanskrisen og det dårlige været i juli. Mye regn førte til nedgang i salget av is og mineralvann, som det er vanlig å kjøpe på vei til stranden. Finanskrisen har gjort folk forsiktigere med pengene sine. Nå tenker de at de klarer seg uten pølsen de kjøpte før, svarer Carho.

Detaljhandelen øker

Men situasjonen for bensinstasjonene er ikke betegnende for resten av detaljhandelen. Den økte sin omsetning med 3,8 prosent i juli, sammenlignet med samme måned i fjor. Ikke minst økt salg av sportsutstyr, klær, sko og elektriske husholdningsapparater bidro til denne veksten. Finanskrisen har altså ikke fått oss til å droppe det planlagte PC-kjøpet.

Salget av vin og brennevin økte med hele 8,7 prosent i juli sett opp mot juli i fjor.

Regner med rentehopp

Også når man sammenligner juni med juli i år, har omsetningen i detaljhandelen økt. Denne utviklingen styrker muligheten for en eller flere renteøkninger i løpet av høsten.

– Vi har en forventning om en renteheving i desember, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea, tror det kan bli to renteøkninger på hver 0,25 prosent, forutsatt at den første kommer allerede i september. (ANB)

Annonse
Annonse