– Amerikanerne kan lære mye av den norske valgkampen
Mens helsedebatten raser for fullt i USA, og fagforeningsfellene i AFL-CIO holder kongress, har Susan Phillips valgt å ta turen til Norge for å følge innspurten i den norske valgkampen.
nina.hanssen@lomedia.no
Susan Phillips har vært aktiv og sentral i den amerikanske arbeiderbevegelsen i over 25 år.
Etter å ha bidratt i Barack Obamas valgkamp, synes Phillips det er spennende å følge med den norske valgkampen.
– Her er ting litt mer avslappet og det virker som det er mer fokus på de politiske sakene og ikke bare politikerne her. Det er mye som er annerledes, smiler hun.
Hun er på de rødgrønnes valgkampavslutning på Skårer Gård. Her møter hun både lokalpolitikere og rikspolitikere, og synes spesielt det er interessant å hilse på Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.
– Ja, det er spennende å lære om hvordan dere har klart å få til et system som gjør det lettere blant annet for kvinner å både gjøre en karriere og samtidig ha en familie. En ung kvinnelig statsråd med tre små barn ville vært veldig sjelden i USA, sier hun.
Phillips suger til seg all kunnskap om norske forhold og får muligheten til å lære mer gjennom ulike møter med fagbevegelsen og politikere under sitt opphold.
– Jeg er imponert over at dere har så mange barnehageplasser og fritidsordninger og ikke minst de gode permisjonsordningene dere har med blant annet mammapermisjon og pappapermisjon. I USA har vi ingen lovfestet rett til permisjon. Småbarnsforeldre kan velge å ta ut 12 uker permisjon uten lønn her. Det er alt, forteller hun.
Dette betyr at mange nybakte foreldre ikke kan ta dette ut.
Statsråden har det travelt, men rekker å hilse på Phillips og få en vennnskapsnål med det norske og amerikanske flagget på.
– Vi får snakkes nærmere på valgvaken til Arbeiderpartiet, sier Huitfeldt, før hun løper.
For Susan Phillips, som selv tilhører venstresiden i Obamas parti Demokratene, er nemlig invitert til å overvære den sentrale valgvaken til Arbeiderpartiet.
Obama og fagbevegelsen
Under sitt Norgesopphold skal Philips blant annet ha et møte med internasjonal avdeling i LO, men også holde en innledning på et møte i regi av Akershus Arbeiderparti om Obama og hans forhold til fagbevegelsen.
– Jeg er glad for at du stiller opp og deler dine erfaringer med oss, sier førstekandidat på arbeiderpartiets stortingsliste i Akershus Sverre Myrli, som også er tilstede på valgkamparrangementet.
– Jeg gleder meg og skal samtidig prøve å vise forskjellene på norske og amerikansk fagbevegelse, repliserer hun.
Mens hun er i Norge følger hun med på helsedebatten som raser hjemme via internett.
Nå håper hun presidenten presser på for å få vedtatt loven som skal gjøre det lettere for vanlige folk å fagorganisere seg. Hun leser om demonstrasjoner mot president Obama fordi han vil gjøre det lettere for middelklassen å få helseforsikring.
– Noen ganger blir jeg virkelig skuffet over konservative folk i mitt hjemland, sier hun.
Hun håper å bli inspirert av sine norske kolleger og ta med seg masse kunnskap tilbake, slik at de klarer å snu den negative trenden i forhold til organisasjonsprosenten.
Phillips forteller at fagbevegelsen i USA har hatt en jevn nedgang i antall medlemmer de siste 25 årene Særlig er den usikre finanssituasjonen med på å vanskeliggjør rekruttering.
Phillips har selv i flere år jobbet med skolering og rekruttering av kvinner og ungdom og har ledet kvinnebevegelsen "Coalition of Labor Union Women ”.
– I dag er kun 12 prosent av arbeidstokken organisert, de fleste i offentlig sektor, sier hun.
Hun var blant annet prosjektleder for den amerikanske fagbevegelsen (AFL-CIO)s prosjekt “An Economy That Works for All” i perioden august 2007 til mars 2008.
Selv om det fortsatt er store utfordringer i Obamas USA, skjer det også positive endringer.
Fagforeningsvennlige Barack Obama er president og har i motsetning til sin forgjenger, flere ganger sagt at han ønsker å gjøre det enklere for arbeidere og fagforeningene som representerer deres interesser.
Tidligere president George Bush hadde ingen kontakt med AFL-CIO. Etter valget har John Sweeney, leder i AFR-CIO, hatt ukentlige møter med Obama.
Men John Sweeney representerer ikke en samlet fagbevegelse lenger. Det er fortsatt interne utfordringer. Blant annet er det konflikter i de syv arbeidstakerorganisasjoner som brøt ut av AFR-CIO.
Den påtroppende leder av AFR-CIO, Richard Trumka, har sagt at han ønsker å fortsette de jevnlige møtene med Obama.
Splittet bevegelse
– Konfliktene i utbryterorganisasjonene får mye negativ publisitet i media som ikke gjør det lettere for oss å rekruttere folk til fagbevegelsen. Jeg tror noen av de syv utbryterorganisasjonene trolig blir med i AFL-CIO i høst igjen etter at kongressen velger en ny president i september. Da vil vi igjen stå samlet som en stor fagbevegelse og da blir vi sterkere, sier Philips.
Hun har hele tiden vært imot denne splittelsen.
Phillips har vært nestleder i United Food and Commercial Workers International Union i mange år.
I dag jobber hun som rådgiver for blant annet Solidarity Center, som er AFL-CIOs internasjonale forlengede arm, men tar også en del internasjonale oppdrag for kvinnebevegelsen og andre organisasjoner tilnyttet arbeiderbevegelsen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Det var under dette arbeidet dødulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes