JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-sjefen misunner LO

Den nye NHO-sjefen, John G. Bernander, misunner LOs innflytelse på de politiske beslutningene. Men han legger ikke skjul på at NHO også nyter godt av dette i saker som de to er enige om.24.09.2009
16:30
16.12.2013 11:19

torgny.hasaas@lomedia.no

LO-Aktuelt møter John G. Bernander tre dager etter at han overtok som leder i NHO etter Finn Bergesen jr. Bernander har en politisk karriere i Høyre, både som stortingsrepresentant og som nestleder. Fra 2001 til 2007 var han kringkastingssjef. De siste årene har han vært partner i Mosvold Shiping Group i Kristiansand. Men nå rykker han inn som sjef i NHO-borgen på Majorstua i Oslo.

– Har du noen progamerklæring?

– Programerklæringa er ganske enkel. Vi representerer 20 000 bedrifter som forventer at vi skal være en effektiv agent og ambassadør for deres interesser.

– Dette høres ut som en serviceerklæring, innebærer dette at du ønsker å vinkle NHO mer over på å betjene medlemmene og vekk fra den politiske agendaen?

– Vi har et produkt som medlemmene kjøper og i det ligger det å være agent og ambassadør i det næringspolitiske, svarer NHO-sjefen.

LOs innflytelse

– Misunner du LO deres innflytelse?

– Ja det er det åpenbart at jeg gjør. LO har mer handlingsrom til å bruke sin innflytelse enn det vi har, sier Bernander og viser til det valget som nettopp har blitt avviklet.

– Men, jeg er også så pragmatisk oppmerksom på den påvirkningskraften LO nå har, at jeg mer enn gjerne jobber sammen med LO om de saker som vi er enige om, forklarer NHO-sjefen, og viser til det fellesinitiativet som er tatt innenfor samferdsel. Han er ganske sikker på at LO-leder Roar Flåthen også deler NHOs bekymring for «drop outs» fra den videregående skolen.

– Så dere vil jobbe på et vidt politisk felt?

– Næringspolitikk favner vidt. Vi bør også betone betydningen av å ha en god offentlig sektor. Ta et eksempel på det. Den viktigste leverandøren til mine medlemmer er en god skole. Gjennom dette kan en avlede en masse politiske temaer som vi kan engasjere oss i, sier Bernander og vender tilbake til spørsmålet om frafallet i videregående skole.

– Hva er samfunnets svar på at 20 prosent av norsk ungdom dropper ut av videregående skole. Disse 20 prosentene blir i alle fall ikke kvalifisert arbeidskraft for mine medlemmer. Egentlig er det enda verre. De får ikke noe godt fundament for å bli byggende deltakere i et samfunn, forklarer NHO-sjefen og legger til NHO har spilt inn til regjeringa og de nye regjeringsforhandlingene at ordningen med praksisbrev må utvides.

Vitenskaplig metode

– LO var med for andre gang på rad å vippe stortingsflertallet over i rødgrønn retning. Har du en kommentar til LOs politiske engasjement?

– Jeg forstår at LO har et sterkt politisk engasjement. Jeg forstår de sterke båndene som eksisterer og har respekt for dem. Men jeg tror at i vår moderne tid så skjer partivalg litt mindre på refleks, familietilhørighet og geografi enn tidligere. Nå er det frie og uavhengige mennesker som gjør sine valg, sier NHO-sjefen.

NHO gjorde også i valgkampen en rangering av de politiske partiene med Høyre og Venstre på topp foran Fremskrittspartiet med SV på bunn.

Han forklarer at de brukte brukte 40 ulike kriterier for å vurdere de partienes betydning for et aktivt norsk næringsliv.

– Utfra de 40 kriteriene ga vi en klar anvisning på at et borgerlig alternativ til den rødgrønne koalisjonen var å foretrekke, sier Bernander og understreker at organisasjonen har benyttet en litt mer vitenskaplig metode enn det som har vært vanlig.

– Jeg skal ikke si at LO handler på instinkt og ikke har en rasjonell tilnærming til stortingsvalgene og den partistøtten som de gir, men jeg synes at vi både fra LO- siden og NHO-siden bør være tydelige på hvilke kriterier som ligger til grunn for de anbefalinger vi gir.

– Og det synes du ikke LO var?

– Jeg synes vi var tydeligere.

– En kan ikke vente noen partibevilgninger fra NHO etter forslag fra deg?

– Vi har ingen refleksjon rundt at vi skal endre den praksisen vi nå har, sier Bernander, men peker på at det vil være en diskusjon foran hvert valg hvordan de vil fokusere valgkampen og eventuelt bevilge.

Tre parter

– Trepartssamarbeidet er en hjørnestein i den norske modellen. Hvilke tanker har du rundt dette? Er det ideelt i dag, bør det svekkes, styrkes, oppfatter du NHO som en lillebror i samarbeidet, spesielt med dagens regjering?

– Trepartssamarbeidet er viktig, og det kan bare fungere hvis partene behandler hverandre med respekt og tar hverandre på alvor. I bunnen av trepartssamarbeidet ligger det fremforhandla løsninger. Et av de beste eksemplene vi har på dette er IA-avtalen. Den kommer opp til fornyelse, og vi skal gjøre vår del av jobben for at vår del av avtalen kan forlenges og virke.

– Du er fornøyd med IA-avtalen?

– Ja

– Et trepartssamarbeid foregår gjennom offentlige utredninger og anbefalinger og avstemninger av hverandres holdninger fram mot et endelig produkt. Det vil vi gjerne fortsette med, med liv og lyst. Men dette kan ikke fortsette hvis en part klipper og limer og gjør det om til forskrift. Vi må finne omforente løsninger, sier NHO-sjefen. Det kan gjelde mange ulike spørsmål.

– Under den forrige regjering var det et eksempel på at LO trakk seg fra en utredning fordi de følte at konklusjonen var trukket før resultatet kom, sier Bernander og viser til situasjonen som oppsto i arbeidet med ny arbeidslivslov i oktober 2003.

– Det er viktig at konklusjonen ikke er trukket på forhånd slik at det ikke framstår som et rituelt skuespill. Et samarbeid som er tufta på forhandlinger mellom likeverdige parter. Det tror jeg at LO også bekjenner seg til, uavhengig av fargen på regjeringen.

Individuell avlønning

– NHO har lagt seg på en forholdsvis aggressiv linje i Tariffnemnda og har brakt en sak inn for EFTA-domstolen. Hva er din holdning til dette?

– Alle vet godt at NHO har stilt seg bak lov om allmenngjøring. NHO er en viktig deltager og premissleverandør inn mot Tariffnemnda. Men vi er tuftet på lov og forskrift, og i det tilfellet som står for domstolen mener vi at nemnda gikk ut over det rettsgrunnlaget som eksisterer for allmenngjøring. Vi er ikke enige om definisjonen av hva som måtte være sosial dumping.

Bernander understreker at det skal være kvalifisert urimelige arbeidsvilkår som skal rammes. Og han er uenig når fagforeningene og LO mener det nivået skal være tariffbestemte lønninger og arbeidsvilkår.

– Det sier ikke loven, og nemndas avgjørelse gikk lenger enn hjemmelsgrunnlaget rekker. Da er systematikken å få en rettsavgjørelse på det, forklarer NHO-sjefen.

– Så dette kan skje igjen?

– Ja, selvfølgelig.

Som kringkastingssjef var Bernander arbeidsgiverrepresentant under streiken i 2006. Konflikttema var omfanget av individuell avlønning.

– Ønsker du deg mer individuell avlønning?

Bernander har ikke lyst til å komme med de store tariffpolitiske uttalelsene etter tre dag i stolen.

– Jeg synes det er et bra prinsipp med en fleksibel lønnsdannelse lokalt, sier han og understreker at enhver slik diskusjon må ta utgangspunkt i verdiskapinga i hver enkelt bedrift.

– Ser du forskjell på YS og LO?

– Det er ingen tvil om at den store organisasjonen på arbeidstakerorganisasjonen representerer den viktigste part i treparts samarbeidet både historisk og i kraft av sin størrelse.

– Vi bestreber oss på å behandle YS og deres medlemmer som likeverdig partner i de relasjoner vi har med dem på samme måte som vi gjør i forhold til LO og deres medlemmer, avslutter den nye NHO-sjefen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.09.2009
16:30
16.12.2013 11:19Mest lest

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker