JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-sjefen misunner LO

Den nye NHO-sjefen, John G. Bernander, misunner LOs innflytelse på de politiske beslutningene. Men han legger ikke skjul på at NHO også nyter godt av dette i saker som de to er enige om.24.09.2009
16:30
16.12.2013 11:19

torgny.hasaas@lomedia.no

LO-Aktuelt møter John G. Bernander tre dager etter at han overtok som leder i NHO etter Finn Bergesen jr. Bernander har en politisk karriere i Høyre, både som stortingsrepresentant og som nestleder. Fra 2001 til 2007 var han kringkastingssjef. De siste årene har han vært partner i Mosvold Shiping Group i Kristiansand. Men nå rykker han inn som sjef i NHO-borgen på Majorstua i Oslo.

– Har du noen progamerklæring?

– Programerklæringa er ganske enkel. Vi representerer 20 000 bedrifter som forventer at vi skal være en effektiv agent og ambassadør for deres interesser.

– Dette høres ut som en serviceerklæring, innebærer dette at du ønsker å vinkle NHO mer over på å betjene medlemmene og vekk fra den politiske agendaen?

– Vi har et produkt som medlemmene kjøper og i det ligger det å være agent og ambassadør i det næringspolitiske, svarer NHO-sjefen.

LOs innflytelse

– Misunner du LO deres innflytelse?

– Ja det er det åpenbart at jeg gjør. LO har mer handlingsrom til å bruke sin innflytelse enn det vi har, sier Bernander og viser til det valget som nettopp har blitt avviklet.

– Men, jeg er også så pragmatisk oppmerksom på den påvirkningskraften LO nå har, at jeg mer enn gjerne jobber sammen med LO om de saker som vi er enige om, forklarer NHO-sjefen, og viser til det fellesinitiativet som er tatt innenfor samferdsel. Han er ganske sikker på at LO-leder Roar Flåthen også deler NHOs bekymring for «drop outs» fra den videregående skolen.

– Så dere vil jobbe på et vidt politisk felt?

– Næringspolitikk favner vidt. Vi bør også betone betydningen av å ha en god offentlig sektor. Ta et eksempel på det. Den viktigste leverandøren til mine medlemmer er en god skole. Gjennom dette kan en avlede en masse politiske temaer som vi kan engasjere oss i, sier Bernander og vender tilbake til spørsmålet om frafallet i videregående skole.

– Hva er samfunnets svar på at 20 prosent av norsk ungdom dropper ut av videregående skole. Disse 20 prosentene blir i alle fall ikke kvalifisert arbeidskraft for mine medlemmer. Egentlig er det enda verre. De får ikke noe godt fundament for å bli byggende deltakere i et samfunn, forklarer NHO-sjefen og legger til NHO har spilt inn til regjeringa og de nye regjeringsforhandlingene at ordningen med praksisbrev må utvides.

Vitenskaplig metode

– LO var med for andre gang på rad å vippe stortingsflertallet over i rødgrønn retning. Har du en kommentar til LOs politiske engasjement?

– Jeg forstår at LO har et sterkt politisk engasjement. Jeg forstår de sterke båndene som eksisterer og har respekt for dem. Men jeg tror at i vår moderne tid så skjer partivalg litt mindre på refleks, familietilhørighet og geografi enn tidligere. Nå er det frie og uavhengige mennesker som gjør sine valg, sier NHO-sjefen.

NHO gjorde også i valgkampen en rangering av de politiske partiene med Høyre og Venstre på topp foran Fremskrittspartiet med SV på bunn.

Han forklarer at de brukte brukte 40 ulike kriterier for å vurdere de partienes betydning for et aktivt norsk næringsliv.

– Utfra de 40 kriteriene ga vi en klar anvisning på at et borgerlig alternativ til den rødgrønne koalisjonen var å foretrekke, sier Bernander og understreker at organisasjonen har benyttet en litt mer vitenskaplig metode enn det som har vært vanlig.

– Jeg skal ikke si at LO handler på instinkt og ikke har en rasjonell tilnærming til stortingsvalgene og den partistøtten som de gir, men jeg synes at vi både fra LO- siden og NHO-siden bør være tydelige på hvilke kriterier som ligger til grunn for de anbefalinger vi gir.

– Og det synes du ikke LO var?

– Jeg synes vi var tydeligere.

– En kan ikke vente noen partibevilgninger fra NHO etter forslag fra deg?

– Vi har ingen refleksjon rundt at vi skal endre den praksisen vi nå har, sier Bernander, men peker på at det vil være en diskusjon foran hvert valg hvordan de vil fokusere valgkampen og eventuelt bevilge.

Tre parter

– Trepartssamarbeidet er en hjørnestein i den norske modellen. Hvilke tanker har du rundt dette? Er det ideelt i dag, bør det svekkes, styrkes, oppfatter du NHO som en lillebror i samarbeidet, spesielt med dagens regjering?

– Trepartssamarbeidet er viktig, og det kan bare fungere hvis partene behandler hverandre med respekt og tar hverandre på alvor. I bunnen av trepartssamarbeidet ligger det fremforhandla løsninger. Et av de beste eksemplene vi har på dette er IA-avtalen. Den kommer opp til fornyelse, og vi skal gjøre vår del av jobben for at vår del av avtalen kan forlenges og virke.

– Du er fornøyd med IA-avtalen?

– Ja

– Et trepartssamarbeid foregår gjennom offentlige utredninger og anbefalinger og avstemninger av hverandres holdninger fram mot et endelig produkt. Det vil vi gjerne fortsette med, med liv og lyst. Men dette kan ikke fortsette hvis en part klipper og limer og gjør det om til forskrift. Vi må finne omforente løsninger, sier NHO-sjefen. Det kan gjelde mange ulike spørsmål.

– Under den forrige regjering var det et eksempel på at LO trakk seg fra en utredning fordi de følte at konklusjonen var trukket før resultatet kom, sier Bernander og viser til situasjonen som oppsto i arbeidet med ny arbeidslivslov i oktober 2003.

– Det er viktig at konklusjonen ikke er trukket på forhånd slik at det ikke framstår som et rituelt skuespill. Et samarbeid som er tufta på forhandlinger mellom likeverdige parter. Det tror jeg at LO også bekjenner seg til, uavhengig av fargen på regjeringen.

Individuell avlønning

– NHO har lagt seg på en forholdsvis aggressiv linje i Tariffnemnda og har brakt en sak inn for EFTA-domstolen. Hva er din holdning til dette?

– Alle vet godt at NHO har stilt seg bak lov om allmenngjøring. NHO er en viktig deltager og premissleverandør inn mot Tariffnemnda. Men vi er tuftet på lov og forskrift, og i det tilfellet som står for domstolen mener vi at nemnda gikk ut over det rettsgrunnlaget som eksisterer for allmenngjøring. Vi er ikke enige om definisjonen av hva som måtte være sosial dumping.

Bernander understreker at det skal være kvalifisert urimelige arbeidsvilkår som skal rammes. Og han er uenig når fagforeningene og LO mener det nivået skal være tariffbestemte lønninger og arbeidsvilkår.

– Det sier ikke loven, og nemndas avgjørelse gikk lenger enn hjemmelsgrunnlaget rekker. Da er systematikken å få en rettsavgjørelse på det, forklarer NHO-sjefen.

– Så dette kan skje igjen?

– Ja, selvfølgelig.

Som kringkastingssjef var Bernander arbeidsgiverrepresentant under streiken i 2006. Konflikttema var omfanget av individuell avlønning.

– Ønsker du deg mer individuell avlønning?

Bernander har ikke lyst til å komme med de store tariffpolitiske uttalelsene etter tre dag i stolen.

– Jeg synes det er et bra prinsipp med en fleksibel lønnsdannelse lokalt, sier han og understreker at enhver slik diskusjon må ta utgangspunkt i verdiskapinga i hver enkelt bedrift.

– Ser du forskjell på YS og LO?

– Det er ingen tvil om at den store organisasjonen på arbeidstakerorganisasjonen representerer den viktigste part i treparts samarbeidet både historisk og i kraft av sin størrelse.

– Vi bestreber oss på å behandle YS og deres medlemmer som likeverdig partner i de relasjoner vi har med dem på samme måte som vi gjør i forhold til LO og deres medlemmer, avslutter den nye NHO-sjefen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.09.2009
16:30
16.12.2013 11:19Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker