Er fengslet problemet?
Fengselsbetjenters dobbeltrolle problematiseres ofte på konferanser der ansatte i kriminalomsorgen møtes. Betjentene skal, etter at kontaktbetjentordningen ble innført og spredningen av programvirksomheten i fengslene skøyt fart, i stor grad bistå fangene i den ønskede rehabliteringsprosessen.
jan.erik@lomedia.no
Dette er som kjent den ene siden av saken: fengselsbetjentenes omsorgsrolle. I tillegg ligger den eldgamle vokterrollen der nærmest uendret siden fengslets begynnelse: Fangene skal ikke rømme eller bryte reglene som gjelder for det daglige livet i et fengsel. Skjer sistnevnte, iverksettes et sett med ulike restriksjoner mot synderen, av og til også mot fangekollektivet. Dette er fengselsbetjentenes vokterrolle.
Sånn moderne norsk kriminalomsorg etter myndighetenes ønske skal fungere, må disse rollene leve side om side. Idealet er at det ikke skal oppstå rollekonflikt. I teorien trenger det ikke det, i praksis er det som alltid mye verre. Å få kartet helt identisk med terrenget og omvendt, er en krevende øvelse.
Denne rollekonflikten diskuteres som regel mest sett fra fangenes side. Det er fangene som oppfatter rollene som uforenelige, hevdes det ofte, og dermed blir tillit så vanskelig å oppnå. For hvem har full tillit til et menneske som den ene dagen refser deg, kanskje med en temmelig syltynn begrunnelse, for neste dag å tilby deg hjelp, støtte og omsorg? Og utgangspunktet blir ikke noe bedre om vi legger til at mange av de menneskene som blir utsatt for et sånt rolleskifte, er folk som ikke er blitt bortskjemte på grunn av mye tillit og menneskelig respekt så langt i livet.
Hvor ofte diskuteres denne rollekonflikten sett med fengselsbetjentenes blikk? Tenker fengselsbetjentene daglig på hvordan de skal skape den nødvendige tilliten hos fangene? Sånn at de ikke bare unngår rømningsforsøk og faenskap i fengslene, men også gir fangene et konstruktivt bidrag i den endringsprosessen som sjølsagt er fangenes eget ansvar å gjennonføre? Mange – og kanskje de aller fleste – av fengselsbetjentene gjør sikkert det, men reflekterer de over at det kanskje kan være rammene som er problemet her – for eksempel fengslet?
For moderne norske fengselsbetjenter er dypest sett bare pedagoger for mennesker som har gjort noe galt. Fengselsbetjentene skal passe på at de ikke gjør det gale de har gjort – eller noe annet galt – flere ganger. Hvor mange foreldre og andre oppdragere er ikke i lignende situasjoner hver eneste dag? Også mor og far må skape tillit hos sine barn om deres pedagogikk skal fungere optimalt. For tilliten er neppe medfødt. Og hvordan skaper de denne tilliten? Neppe gjennom hyppig bruk av husarrest og urimelige sanksjonsmidler. Samtidig er grensesetting ikke bare lurt i all god pedagogikk, den er helt nødvendig. For den er neppe medfødt den heller.
De fleste som leser dette har vært tusensvis av timer i et lukket fengsel og veit hva som foregår der. Vi veit at den gjensidige tilliten i møte mellom fengselsbetjentene og fangene er svært vanskelig å få til. En helt naturlig mistenksomhet, som går begge veier, er om lag som malingen på fengselsveggene i korridorene. Og den har hengt der lenge. Mange av oss har også vært sammen med fanger og kriminalomsorgsansatte ute i det fri, enten på seiltokt på Nordmøre, i kano i Nordmarka eller i fyret på Søndre Langåra. Og ser da at tillit er mulig. Gjensidig tillit og respekt. Det er da jeg tenker: Kanskje det ikke er rollekonflikten som er problemet likevel, men fengslet sjøl. Hvorfor ikke bruke litt tid til å reflektere over dette også?
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Tidligere butikksjef: – Ansatte er lojale og har jobbet ræva av seg og så får de ikke større stillinger
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal