«Halve Norge» vokter Obama
Et massivt nordisk politisamarbeid, omfattende etterretningsarbeid og betydelig innsats fra flere politidistrikter er satt inn for Barack Obama når han kommer til Oslo.
Etter det Dagsavisen erfarer, vil mellom 2.000 og 2.500 politifolk være på plass i Oslo de mest kritiske dagene. Tallet inkluderer sivilt ansatte i politiet.
Spesialtrente bombehunder fra Danmark, 16 skuddsikre biler fra Sverige og svenske politihelikoptre i høy beredskap inngår i bidraget fra våre naboland.
– Opptre verdig og ansvarlig
Politiinspektør og stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt har ansvaret for gjennomføringen av sikkerheten i det som regnes som Oslo-politiets største utfordring noensinne. Midt i sikkerhetspresset forsikrer han at folks rett til å demonstrere og ytre seg skal ivaretas.
– Obamas besøk i Oslo gir en ypperlig anledning til å nå ut til verden for organisasjoner med viktige budskap. Vi ønsker demonstrasjoner og markeringer velkomne og skal verne om ytringsfriheten også under fredsprisutdelingen. Forutsetningen er at alle opptrer med ansvarlighet og verdighet, sier Fredriksen.
Han berømmer holdningen blant de rundt 20 organisasjonene og enkeltpersonene som har søkt om å få demonstrere.
– Jeg mener spesielt Fredsinitiativet og de som vil markere sine synspunkter under deres ledelse, fortjener skryt for måten de har opptrådt på overfor oss.
Lang sikkerhetserfaring
Fredriksen har bakgrunn fra Beredskapstroppen, som er Norges antiterrorenhet. Han var enhetens sjef under daværende president Bill Clintons besøk i Oslo i 1999.
Få dager før verdens fremste terrormål ankommer Oslo, opptrer stabssjefen med en stoisk ro.
– Vår utfordring er å etablere en sikkerhet som gjør det umulig for personer med onde hensikter å slå til, samtidig som vi skal ivareta demokratiets krav til tilgjengelighet og deltakelse i det mange regner som en stor begivenhet, sier Fredriksen.
Han forsikrer at politiet gjør alt det kan for at dagliglivet i Oslo kan gå så normalt som mulig.
– Samtidig må vi be folk ha forståelse for at det blir innført noen bevegelsesrestriksjoner i enkelte områder, og minner om at det bare blir for en dag eller to, sier Fredriksen.
Fra ulike hold regnes 100 til 120 millioner kroner som en ikke usannsynlig størrelse på regningen. Fredriksen sier innsatsen gjenspeiler det som er nødvendig.
Norske skarpskyttere
Obama vil ha med seg et følge på 700 personer, hvorav 200 er livvakter. At utenlandske livvakter er bevæpnet på norsk jord aksepteres av norsk politi, på samme måte som at andre nasjoner aksepterer at norske livvakter er bevæpnet når våre statsledere er på besøk i utlandet. Men ingen sikkerhetsvakter får operere bevæpnet på egen hånd, ifølge Fredriksen. Dette inkluderer skarpskyttere som plasseres ut på takene rundt om i Oslo.
– Etter vårt opplegg vil alle skarpskytterne være norske, sier stabssjefen.
I tillegg til mannskaper fra alle politidistrikter sør for Sør-Trøndelag, er Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), ambulansepersonell, brannvesen, Oslo Havn, Oslo kommune, Telenor og US Secret Service blant aktørene i sikkerhetsoperasjonen rundt Obamas besøk. Visepolitimester Roger Andresen er utpekt som ansvarlig politimester for sikkerhetsopplegget.
Kumlokk sveiset igjen
De siste dagene har kumlokk i sentrum av Oslo blitt sveiset igjen, for å hindre mulige terrorister i å plante sprengstoff der eller dukke opp fra kloakksystemet. Fredriksen garanterer at kloakksystemet vil bli overvåket av politiet under Obamas besøk.
– De fastboende i kloakksystemet er de eneste som skal få lov til å være der, og de har fire bein og lang hale, smiler han.
Fredriksen bedyrer at han, tross presset, sover godt om natten.
– I likhet med for mange andre som nå jobber lange dager med sikkerhetsopplegget, kommer søvnen ganske naturlig. Vi sover godt, sier Fredriksen som har følgende svar på hva han frykter aller mest under Obamas besøk.
– I mange andre sammenhenger kan man si at 99 prosent innsats er godt nok. Det er ikke godt nok i en slik sikkerhetsjobb. I min jobb kan jeg ikke ta sjansen på at det er den ene prosenten vi vil bli husket for. Fallhøyden er stor, sier Fredriksen. (ANB)
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi
Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer
Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes