JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får du stemme elektronisk?

11 av de 35 kommunene som har søkt om å delta i forsøket med elektronisk valg i 2011, er plukket ut.

I fire kommuner blir det også forsøk med stemmerett for 16- og 17-åringer.

Kommunene Bodø, Bremanger, Drammen, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Tynset, Vefsn, Ålesund og en ennå ikke utpekt bydel i Oslo skal få være med på forsøket. De 200.000 innbyggerne i disse kommunene kan under kommune- og fylkestingsvalget i 2011 avgi sin stemme hjemmefra, via nettet. En fylkeskommune skal også pekes ut til å prøve ut det valgadministrative systemet, men ikke selve e-valgordningen.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier at forsøksordningen skal gi grunnlag for Stortinget til å vurdere om ordningen skal utvides til alle norske kommuner ved senere valg.

Effektivt og billig

Det er to år siden arbeidet med å lage en trygg ordning for elektronisk stemmegivning ble startet. Liv Signe Navarsete sier at man nå har lykkes med å lage et system som ivaretar både brukervennlighet og sikkerhet. Hun påpeker at systemet har en rekke fordeler.

– Det blir lettere for mange å stemme, for eksempel bevegelseshemmede eller folk som bor i utlandet. Valgdeltakelsen kan gå opp, og valgene blir gjennomført både mer effektivt og med færre utgifter, sier hun.

Tillit

Det er staten som eier, drifter og forvalter den nye valgordningen. Under arbeidet med forsøksordningen som nå skal prøves ut, har det vært stor oppmerksomhet på at velgerne må ha tillit til systemet.

– Velgerne skal kunne stemme alene og usett, og uten utilbørlig påvirkning. Det er også et viktig poeng at de som stemmer via internett alltid skal kunne angre seg og stemme på nytt, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Anledningen til å stemme på nytt, enten via nettet eller gjennom personlig oppmøte, tar særlig sikte på å motvirke kjøp av stemmer.

Også for 16-åringer

Blant de 11 kommunene skal Hammerfest, Mandal, Re og Ålesund også delta i forsøket med stemmerett for 16- og 17-åringer.

– Dette er spennende, for nå får vi også anledning til å se om elektronisk stemmegivning fører til økt valgdeltakelse i denne aldersgruppen, sier Navarsete.

Det nye valgsystemet skal ifølge statsråden også være sikret mot hackere og virus. Hver enkelt velger kan følge stemmen sin og forsikre seg om at den har havnet der den skal og er registrert på riktig vis. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse