JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Positiv mottakelse

«Spennende» og «interessant» er ord som går igjen i de første reaksjonene på ekspertgruppas rapport.

einar.fjellvik@lomedia.no

Både Næringslivets Hovedorganisasjon og arbeidsgiverforeningen Spekter roser ekspertgruppas forslag om økt bruk av gradert sykmelding og modellen som foreslås for å gi arbeidsgiverne mer økonomisk ansvar for langtidsfraværet.

– Dette er en interessant modell, hvor det kan ligge gevinster for bedrifter som tilrettelegger for deltakelse på arbeidsplassen under sykemelding, sier NHO-sjef John G. Bernander.

For dyrt?

Han vil likevel regne på hvordan forslaget om å pålegge bedriftene å betale 20 % av sykepengene ved fravær ut over 8 uker vil slå ut.

– Et delansvar for alt fravær fra 8 uker til ett år virker urimelig langt, er alt han vil si i dag.

Glad for sanksjoner

Lars Haukaas i Spekter er også tilfreds med de sanksjonstiltakene ekspertene foreslår overfor ansatte, arbeidsgivere og leger som ikke følger opp sine forpliktelser godt nok.

– Dette er helt i tråd med Spekters tanker og innspill vi har kommet med i arbeidet, sier Haukaas.

Vil bruke kalkulatoren

Kommunenes interesseorganisasjon, KS, vil også bruke kalkulatoren en stund før de har alt for sterke meninger om ekspertgruppas forslag.

– Vi skal raskt finne ut både konsekvensene og kostnadene, men vi merker oss at flere av forslagene til KS og de øvrige arbeidsgiverorganisasjonene har fått gjennomslag, sier administrerende direktør i KS Sigrun Vågeng.

LO: Mange bra innspill

Også LO-leder Roar Flåthen er positiv til ekspertgruppas anbefalinger etter en rask gjennomlesing av rapporten.

– De har kommet med mange bra innspill. Nå vil vi gå nøyere gjennom forslagene. Men min umiddelbare reaksjon er at det er mange positive og bra innspill, sier Flåthen i en kommentar til NTB.

LO-lederen trekker særlig fram at utvalget legger vekt på at det som skjer på arbeidsplassene er viktig for å få fraværet ned.

Kritiske merknader

Også Fagorganisasjonen Akademikerne er tilfreds med at ekspertgruppa «understreker arbeidsplassen som den sentrale arena i sykefraværsarbeidet», men har flere kritiske merknader til forslagene:

Blant annet savner Akademikerne sterkere tiltak for å få til en tidlig dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om tilrettelegging på arbeidsplassen. Organisasjonen er også bekymret for hvordan forslaget om økt arbeidsgiverfinansiering av langtidsfraværet vil slå ut for de som virkelig sliter helsemessig.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim kaller forslaget om at sykmelding etter 8 uker som hovedregel skal være gradert som «et viktig signal». Kvalheim er samtidig engstelig for at arbeidsgivere vil bli for opptatt av personers helse og ikke ansette nye arbeidstakere som kan tenkes å ha mye fravær.

FRP-slakt

Den eneste gjennomført kritiske kommentaren kommer fra Fremskrittspartiets Robert Eriksson, som er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité. Han mener 100 000 flere blir uføretrygdede dersom mer av ansvaret ved sykmeldinger legges på arbeidsgiverne.

– Ekspertgruppens forslag til ny arbeidsgivermodell er total skivebom. Dette vil føre til at vi får et strammere og trangere arbeidsmarked, som gjør det vanskeligere for folk med nedsatt arbeidsevne å komme inn i arbeidslivet, sier Eriksson til NTB.

Puster lettet ut

Assisterende generalsekrtære i Funksjonshemmedes Fellesorganissjon, Jarl Ovesen puster derimot lettet ut etter å gått gjennom ekspertgruppas forslag.

– De fleste av tiltakene som foreslås er godt innenfor rammene av IA-tankegangen. Dette viser at ekspertgruppen har tatt på alvor at cirka 40 prosent av fraværet er arbeidsrelatert, sier Ovesen.

Annonse
Annonse