JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper Norge følger Island

EU-kommisjonen mener Island er klar for forhandlinger om et EU-medlemskap. Og venter på Norge.

Uniones nye utvidelseskommissær håper Norge blir inspirert til å komme etter.

– Kanskje tar Norge og Liechtenstein Islands søknad som oppmuntring til å gjøre noe lignende, sa EUs kommissær for utvidelse, Stefan Füle, da han presenterte Kommisjonens vedtak onsdag.

– Men det er ikke opp til denne kommissæren å gi råd om hva disse landenes regjeringer skal gjøre, la han til som svar på et spørsmål om hva som vil skje med resten av EØS dersom Island skulle bli EU–medlem.

Anbefaler oppstart

Füle og resten av EU-kommisjonen vedtok tidligere på dagen at Island i tilstrekkelig grad oppfyller de såkalte København-kriteriene som er avgjørende for at forhandlingene kan innledes.

– Jeg er veldig glad for at vi med dagens beslutning gjør det klart at EU–utvidelser ikke bare har en sør–øst–dimensjon, sa Füle til pressen i Brussel etter møtet i Kommisjonen.

Kommissæren gjør det klart at Island allerede i stor grad er integrert i EU gjennom EØS-avtalen. Kravene til et søkerlands juridiske, politiske og økonomiske system har Island små problemer med, går det fram av en rapport fra Kommisjonen.

– Det betyr ikke at landet er klart for medlemskap nå, det er fortsatt områder som gjenstår, påpeker Füle.

Setter pris på tillit

Dette dreier seg i første rekke om noen juridiske forhold, landbruk, fiskeri og miljø. Enkelte reformer innen finanssystemet gjenstår også.

Europabevegelsens leder Paal Frisvold tror ikke de eventuelle forhandlingene vil få gi noe «Island-sug» i Norge, men mener det blir interessant å se hva Island kan oppnå.

– Det blir interessant å se hva som kommer ut av forhandlingene på fiskeri og landbruk. Det kan fornye debatten i Norge, sier Frisvold til NTB.

Den islandske utenriksministeren Össur Skarphédinsson er glad for Kommisjonens klarsignal.

– Jeg setter pris på tilliten til Island Kommisjonen viser i denne balanserte, konstruktive og stort sett svært positive rapporten, sier han i en uttalelse.

Må vedtas enstemmig

EU-kommisjonens anbefaling tas nå videre av de 27 EU-landenes utenriksministre, som enstemmig må vedta at forhandlingene kan starte. Noen tidsplan for en eventuell medlemskapsprosess er foreløpig ikke satt.

Det er imidlertid blitt spekulert på om Storbritannia og Nederland kan komme til å nedlegge veto mot forhandlingene hvis ikke man kommer til enighet om en avtale i Icesave-saken.

De to landene krever tilbakebetalt store summer etter kollapsen i den islandske banken. Nye møter mellom de tre landene vil trolig holdes i London torsdag.

EU-kommisjonen sier denne saken ikke bør hindre at man innleder medlemskapsforhandlingene.

– Jeg ser ingen dramatiske punkter som ikke kan løses gjennom denne prosessen, sier Füle.

Følger med på ESA

Men Kommisjonen følger nøye undersøkelsene som EFTAs overvåkingsorgan ESA har satt i gang etter kollapsen i det islandske banksystemet.

– Islands evne til å følge reglene i EØS–avtalen er selvsagt interessant for Kommisjonen, gjør Füle klart.

Rundt 40 europeiske banker har brakt krav om totalt 13,5 milliarder islandske kroner inn for ESA. I tillegg til alle bankklagene skal ESA også se på om Island kan ha brutt reglene for statsstøtte ved å bistå til landets banker under krisen.

Island søkte om EU-medlemskap i fjor sommer. Forutsetningen for søknaden er at en framforhandlet medlemskapsavtale blir lagt ut til folkeavstemning når den er klar. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse