JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør seg lekker i EU

Kommunalminister Liv Signe Navarsete forsøker nå å gjøre seg lekker i EU.

kjell.werner@anb.no

Mandag reiste hun til Brussel for å tale Norges sak. Regjeringen setter nå alt inn på å beholde lav eller ingen arbeidsgiveravgift i store deler av landet.

Ti milliarder i skattelettelser for næringslivet i distriktene kan stå på spill. Dagens ordning med differensiert arbeidsgiveravgift opphører nemlig i 2013.

– Derfor går vi i dialog med EU for å videreføre denne ordningen på en god måte. Nå gjelder det å knytte gode kontakter på politisk plan i EU, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ny EU-politikk

– Poenget er at EU snart går i gang med å utforme en ny regionalpolitikk. EUs nye ordning skal gjelde fra 2014, men allerede i 2011 vil det ventelig ligge et forslag på bordet, sier den norske ministeren.

– Er det signaler på at EU kan komme til å presse Norge til å måtte fjerne den særnorske ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift?

– Det er det for tidlig å si noe om, for det først nå vi knytter de første politiske kontaktene. Det har vært en løpende dialog på administrativt nivå. Vi vet ennå ikke ennå hvordan EUs nye regionalpolitikk og regler for regionalstøtte vil bli utformet, og hva de ulike EU-landene tenker om dette, sier hun.

Enkel og god

– Regjeringen vil beholde dagens ordning. Den er treffsikker og ubyråkratisk, og så er det god distriktspolitikk, sier Sp-lederen entusiastisk.

– Tirsdag skal jeg snakke med EUs kommissær på dette saksområdet, og jeg vil invitere ham til møte i Norge i september, sier Navarsete.

For regjeringen vil det være viktig å få belyst utfordringene som spredt bosetting og lange avstander representerer i Norge.

Etter pålegg fra kontrollorganet for EØS-avtalen ble ordningen med geografisk differensiert arbeidsgiveravgift kraftig innskrenket i 2003. Fire år etter ble ordningen gjeninnført i mesteparten av områdene som tidligere hadde hatt nedsatt avgift. I noen kommuner videreføres ordningen med en fribeløpsgrense.

Den ordinære arbeidsgiveravgiften er i dag på 14,1 prosent i de sentrale strøk av landet. Finnmark og Nord-Troms har ingen avgift. I øvrige områder i landet varierer avgiften mellom 5,1 og 10,6 prosent. (ANB)

Annonse
Annonse