Fortsatt sterkt kritisk
Opposisjonen fester fortsatt ikke lit til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens forklaring om at han overhodet ikke hadde kjennskap til pengegavene på 700.000 kroner fra to kraftselskaper.
Kontroll- og konstitusjonskomiteens saksordfører, Høyres Per-Kristian Foss, finner det usannsynlig at en statsråd ikke hadde kjennskap til et så sentralt Sp-prosjektet som fornybarsatsingen.
– Uansett er det sløvt at han ikke nøyere leser e-post fra generalsekretæren om pengesituasjonen i partiet, sier Foss. Han sitter igjen med et mer negativt inntrykk av Riis-Johansen enn før høringen startet.
Olje- og energiministeren fastholdt i sin forklaring at det ikke er belegg for å hevde at Eidsiva Energi og Troms Kraft fikk konsesjoner som gjenytelse for pengestøtte.
Kjente ikke
– Verken gjennom e-poster eller på annen måte, skriftlig eller muntlig, er jeg blitt gjort kjent med pengegavene. Dem fikk jeg først vite om i september i år da Statistisk sentralbyrå la fram tall om partistøtte. Fornybarprosjektet til Sp er ikke noe tema for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, framholdt Riis-Johansen.
Komitéleder Anders Anundsen (Frp) mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål og at Riis-Johansen ikke klarte å gi en overbevisende framstilling av sin egen befatning med pengesaken. Han synes olje- og energiministeren ga en svak vurdering av habilitetsproblematikken.
KrFs Hans Olav Syversen sier at komiteen ikke har grunnlag for å mene at Riis-Johansen lyver, men mener at han utviser en politisk uvitenhet som er utillatelig.
– Kritikken gjelder særlig det forhold at han synes å være uvitende om innholdet i en rekke e-poster fra partiets generalsekretær. Det er på grensen til å være ignorant, sier Syversen.
Ap fornøyd
Aps Martin Kolberg var ikke blant dem som mente det var nødvendig med en åpen høring. Etter utspørringen av Riis-Johansen fastholdt Kolberg at Sp-statsråden ikke har gjort noe galt og ikke misbrukt sin embetsutøvelse.
Venstres leder Trine Skei Grande presset på om habilitet, og mente det burde ha ringt, ikke bare én bjelle, men et helt klokkespill, hos Riis-Johansen da Egebergs mange e-poster begynte å komme.
Olje- og energiministeren ville ikke spekulere om sin habilitet, men innrømmet at han ville ha vært inhabil, hvis han hadde kjent til pengegavene på det tidspunktet da konsesjonene ble gitt.
– Men det gjorde jeg altså ikke, understreket Riis-Johansen.
Hans statssekretær Sigrid Hjørnegård fastholdt at heller ikke hun hadde kjennskap til de omtalte pengegavene før SSBs oversikt ble lagt fram.
Habilitet
Riis-Johansen sa han hadde bedt om en habilitetsvurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet, fordi det ble reist tvil om hvorvidt det var vikarierende motiver for å tildele Eidsiva Energi og Troms Kraft konsesjoner.
Han betegnet dette som selve kjernen i saken og fastholdt at Stortinget skal være trygg på at beslutninger i departementet tas på nøytralt og faktabasert grunnlag.
– Det har ikke vært noen skjulte motiver eller usunne koblinger i denne saken, framholdt Riis-Johansen.
På spørsmål fra partikollega Ola Borten Moe om departementets rolle i fornybarprosjektet, svarte olje- og energiministeren at den er ikke-eksisterende.
– Jeg har aldri vært engasjert i den økonomiske biten av prosjektet. Det har aldri vært noen samtale mellom Egeberg og meg om hvordan prosjektet skulle organiseres og finansieres. Generelt sett har jeg ikke befattet meg med fornybarprosjektet, svarte Riis-Johansen. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen