Frykter kutt i barnehager
Foreldreutvalget for barnehager er svært bekymret for den nye finansieringsordningen for barnehager.
kjell.werner@anb.no
– Mange kommuner har varslet kutt i barnehagesektoren neste år. Vi frykter kortere åpningstider og lavere bemanning mange steder, sier leder Lena Jensen i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Foreldreutvalget ber om minst to års utsettelse på såkalt rammefinansiering for barnehagene, som etter regjeringens plan innføres neste år. Det skjer praktisk ved å overføre 28 tidligere øremerkede barnehagemilliarder fra staten til kommunenes frie økonomiske ramme.
– Mange kommuner har brukt for mye penger og må derfor kutte i budsjettet for 2011. Barnehagene er ikke skånet for disse nedskjæringene. Rammefinansieringen vil også føre til at kvaliteten på barnehagetilbudet blir forskjellig fra kommune til kommune rundt omkring i landet, sier hun.
Sikre kvalitet
Lena Jensen mener at dagens lov- og regelverk gir for dårlig sikring av kvaliteten i barnehagene. Neste høst skal Brustad-utvalget levere forslag til nytt lovverk som erstatning for barnehageloven fra 1975.
– Først når et utdypende og mer fullstendig lovverk er på plass, kan det innføres rammefinansiering for barnehager, sier FUB-lederen og etterlyser klarere rammer og kvalitetskriterier på linje med det som gjelder i skolen.
– Det er ikke mulig å sikre pengene til barnehagene gjennom rammefinansiering. Uten gjennomprøvde standarder og et utfyllende lovverk frykter vi at konsekvensen vil bli kutt i finansieringen til barnehagene, sier Jensen.
Mange dispensasjoner
FUB vil stille strengere kompetansekrav til ansatte. I dag er det bare utdanningskrav til én pedagog per 14-18 barn over tre år og til 7-9 barn under tre år.
– Det mangler også flerfoldige førskolelærere, sier Jensen og peker på at rundt 4.000 førskolestillinger nå har dispensasjon fra kravene.
Jensen forteller om stikkprøver i 2008 som viste at 60 kommuner brukte statlige skjønnsmidler til andre formål enn barnehagedrift. Kommunene måtte tilbakebetale 49 millioner kroner. Dette er et eksempel på at hun ikke har full tillit til at kommunene prioriterer barnehager godt nok.
Ikke full dekning
Jensen mener det ennå ikke er full behovsdekning.
– Tidligere fikk kommunene tilskudd til hvert barn de tilbød barnehageplass og kunne derfor ha en mer ambisiøs barnehagedekning enn andre kommuner uten å tape økonomisk. Det er ikke lenger mulig, sier Jensen.
Hun frykter også at barn med nedsatt funksjonsevne blir skadelidende.
– Tidligere øremerkede midler på 800 millioner kroner for tiltak for disse barna nå ligger i fellespotten. Vi er redd dette vil føre til et dårligere tilbud i konkurranse med andre store oppgaver for kommunene, sier Lena Jensen. (ANB)
Mest lest
Pernille Kramås (23) tror mange uføretrygda blir sykere av å stå utenfor arbeidslivet. – Mange vil jobbe. Jeg håper arbeidsgiverne kan se forbi den enkeltes diagnoser, sier hun.
Ida Bing
Hun er 23 år og trygda: Vi blir aldri gitt en sjanse, mener Pernille
Konsernsjef Christian Stav i NTE fikk mer enn én million kroner i lønnsøkning i fjor.
NTE
Kraft-topp med over én million i lønnsøkning. Ansatte reagerer
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
De har alle tre lang fartstid i Finsbråten. Nå er trioen Marit Olstad (fra venstre), Nina Hansen og Heidi Solberg usikre på hva framtida vil bringe.
Erlend Angelo
Finsbråten legges ned: De ansatte gruer seg til å måtte ut på jobbmarkedet
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
MÅ UT: Fengselsbetjentene Bente Melquist og Marte Sjønnegård ser ikke lyst på at et unikt arbeidsmiljø går i oppløsning når Drammen fengsel legges ned.
Linda O. Aasand
Marte og Bente mister arbeidsplassen: – Det som skjer nå, rokker ved hele livet vårt
Det gis et generelt tillegg på 15.800 kroner per år til alle arbeidstakere i Posten Norge med en årslønn lavere enn 480 000 kroner.
Alf Ragnar Olsen
Her er den nye lønna til ansatte i Posten
ENIGHET: Arbeidsmandsforbundet og Byggenæringens Landsforbund (BNL) er blitt enige om et forslag til en ny avtale som regulerer lønns- og arbeidsforhold for anleggsarbeidere i private anlegg.
Sissel M. Rasmusen
Minstelønna økes med 11 kroner for anleggsarbeiderne
LØNN: Fafo-forskerne Elin Svarstad og Bjorn Dapi har studert lønnsutviklingen for rundt 60.000 statsansatte, og kan ikke se at de høyest utdannede kommer dårlig ut.
Anders Hauge-Eltvik
Forskerne så på lønnsutviklinga i staten. En yrkesgruppe kom dårligere ut enn andre
Innføring av en egen lønnsstige for varebilsjåfører er blant grepene Fagforbundet Post og finans fikk gjennomslag for i årets oppgjør, utover lønnstillegg og økte ulempesatser.
Alf Ragnar Olsen
Dette er den nye lønna til sjåførene i Bring-selskapene
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
For Norsk olje og gass er dette vårens første oppgjør. Sokkelavtalene forhandles fra 3. til 4. mai.
Arkivfto: Erlend Angelo
Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere
MARKERTE OVERTAKELSEN: – Kommunen skal ha hånda på rattet, det skal være gode lønns- og pensjonsordninger, og beboere skal ha det godt i det som er deres hjem, sa Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap under markeringen av overtakelsen av sykehjemmet:
Oslo kommune
Ansatte får opp mot 100.000 mer i lønn når kommunen overtar sykehjemmet
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
NTL og Creo ble enige med Spekter om pensjonsordninger i kultursektoren natt til torsdag. Her fra streiken i fjor, med Creo-nestleder Christine Thomassen til høyre.
Frank Holtschlag/nyebilder
Nå får kulturansatte endelig pensjonen de kjempet for
Lørdag kan det bli busstreik hvis partene ikke blir enige. Sjekk oversikten for å se hvilke bussruter som blir påvirket.
Ola Tømmerås
Denne helga kan det bli busstreik. Sjekk oversikten
Debatt
Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår, skriver Markus Hansen.
Leif Martin Kirknes
«Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår»
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø