– Helvete var løs
Da navnene på hvem som var mistenkt for å ha jukset til seg stortingspensjon kom ut, var helvete løs, forklarte Anders Talleraas (H) i retten onsdag morgen.
Godtgjørelsen for å sitte på Stortinget var så dårlig at de folkvalgte ga seg selv en rekke tillegg for å plusse på lønna - som den lukrative gullpensjonen, ifølge Anders Talleraas.
Etter 75-årsregelen hadde en stortingsrepresentant full opptjening av pensjon etter tolv år og hadde rett til pensjon idet alder og antall år på Stortinget var 75 år. Da var man garantert pensjonsutbetaling på 66 prosent av stortingslønn i tillegg til å heve et tilsvarende beløp i lønn fram til man fylte 65 år.
Da tidligere parlamentarisk leder Anders Talleraas forklarte seg for Oslo tingrett onsdag formiddag, framhevet han at stortingsrepresentantene nøt godt av en rekke økonomiske tillegg og kompensasjoner fordi grunnlønna skal ha vært for dårlig. Pensjonsordningen må ses i den sammenheng, mener han.
– Stortinget var ikke i stand til å gjøre det som måtte gjøres med godtgjørelsen. Derfor skled det ut i dagpenger, spesialordninger for dekning av utgifter og gratis reiser med NSB og gunstige flypriser, sa Talleraas.
– Et av områdene man kompenserte på var at man fikk en veldig gunstig pensjonsordning. Det må jeg erkjenne at den var, helt fram til ordningen ble justert igjen, sa han.
– Helvete løs
Oslo tingrett skal bruke hele dagen på å høre forklaringene til de to tiltalte, Talleraas og tidligere Senterparti-representant Magnus Stangeland.
Den tidligere parlamentariske lederen i Høyre sa i retten onsdag morgen at de drøyt to årene som er gått siden det ble kjent at han var én av de seks som var mistenkt for å ha fått utbetalt urettmessig pensjon fra Stortinget, har vært svært tunge. Talleraas føler seg forhåndsdømt i mediene.
– Da navnene på de seks som skulle ha fått urettmessig pensjon kom ut, var helvete løs. Det har vært et voldsomt trykk siden, sa Talleraas.
Både Talleraas og medtiltalte Magnus Stangeland fra Senterpartiet framholder at de på forhånd undersøkte hvilke regler som gjaldt for innrapportering av inntekt og hva som skulle regnes med i inntektsbegrepet.
Det var aldri noen tvil om hva som var taket for biinntekter. Begge sier imidlertid at de fikk klar beskjed om at det bare var fast og sikker inntekt som skulle med. Sporadisk inntekt, som styrehonorarer, møtegodtgjørelser og verdien av fri bil, skulle ikke regnes med.
3 millioner for mye
– Jeg fikk i samtaler med sekretæren for pensjonsstyret et helt klart inntrykk av at styrehonorarer ikke skulle tas med. Dette var en type usikker og tilfeldig inntekt som ikke var omfattet av inntektsbegrensningen, sa Talleraas.
Til sammen har Talleraas og Stangeland hevet over 3 millioner kroner for mye i pensjon fra Stortinget, ifølge tiltalen.
De erklærte seg begge ikke skyldige da saken startet i Oslo tingrett tirsdag. Nøkkeldiskusjonen under rettssaken kommer til å handle om hva som kan regnes som inntekt.
– Feilinformert
De to er tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri, men begge mener de bare har forholdt seg til informasjonen de har fått fra Stortinget.
Pensjonsstyrets sekretær, og den som administrerte ordningen for Stortinget, Astris Risnes, avviser imidlertid at hun skal ha feilinformert noen om deres rettigheter. Hun skal forklare seg for retten torsdag.
Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher understreket i sitt innledningsforedrag at det som juridisk regnes som skattepliktig inntekt, også er å regne som inntekt i denne saken.
I løpet av rettssaken skal hele 21 tidligere og nåværende toppolitikere forklare seg. Det inkluderer blant annet de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik, Kåre Willoch og Thorbjørn Jagland. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal