JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En global kriger varsler kamp

En beveget Philip Jennings ble i dag gjenvalgt som generalsekretær for UNI Global Union til stående applaus fra to tusen fagforeningsfeller fra hele verden. Den globale krigeren lover fire nye år med kamp for frihet, likhet og rettferdighet.

nina.hanssen@lomedia.no

President Joe Hansen skrøt uhemmet av generalsekretæren før valget.

Jennings er derfor ydmyk og meget stolt over å ha gjennomført den tredje verdenskongressen for UNI i Nagasaki, Japan.

Aktuell møter han bare minutter før hele kongressen avsluttes og folk skal reise hjem.

Det er fire år til UNIs neste verdenskongress. Den skal avholdes i Sør Afrika i 2014, men Jennings føler at den 10 år gamle internasjonale organisasjonen har kommet veldig langt.

- Vi startet opp i Berlin i 2000 for å forene våre krefter. Deretter møttes vi i Chigago, USA under slagordet ”Imagine”. Nå møttes vi under slagordet ”Breaking Through”, forteller Jennings.

Strategisk plan

UNI har nå fått på plass en skikkelig strategisk plan for de neste fire årene og har etablert et fond som skal realisere målene for planen. Fondet skal brukes til aktiviteter for å gjøre fagforeninger sterke og rekruttere nye medlemmer verden over.

- Og vi trengs! sier Jennings.

- Siden UNI ble etablert har verden endret seg dramatisk, og ikke i favør av arbeiderne vi representerer. "Breaking Through" er ikke bare et tema for denne kongressen. Det er også vår plan som krever handling. Vi skal organisere flere arbeidstakere, få på plass flere avtaler, vi skal kjempe for flere kvinnelige ledere og ikke minst endre reglene i spillet om arbeidslivet. Verdensøkonomien er i dag preget av grådighet, korrupsjon og en ideologi om det frie markedet, sier han.

- Vi har et nytt globalt arbeidsmarked, drevet av sterke krefter, så vi må vokse og bli flere for å representere hardt pressede arbeidstakere i det nye globale arbeidsmarkedet. UNI Global Union skal nå fram. Vi skal være sterke og vi skal vise at vi klarer å endre dette. Hver region og hver hver sektor har en plan å følge opp. Og vi må kjempe for at vi også skal klarer å rekruttere flere kvinner i tilltisvalgtapparatet til neste kongress i Sør-Afrika.

Kvinneandelen i organisasjonen har blitt kommentert, blant annet av Peggy Hessen Følsvik, som er aktiv i UNI Europas kvinneseksjon.

- Uni Globalt klarer i år å skilte med 39 prosent kvinner i ledelsen. Det er ikke nok. Men når vi møtes om fire år skal vi ha minst 40 prosent i våre beslutningsorganer, lover han.

Utålmodig global kriger

Jennings gleder seg til å komme i gang med neste periode. Han håper at Uni-kongressen har gitt delegatene ny glød og styrke for å kjempe videre.

- Målet mitt var å få faglige tillitsvalgte til å se hvilken kraft vi representerer. Vi har en sterk stemme og kan påvirke samfunnet. Det viser den enstemmige uttalelsen fra kongressen til støtte for palestinerne.

Enstemmig om Palestina

- Mange advarte meg på forhånd om at det ikke ville være mulig å få 2000 delegater fra hele verden å støtte en slik resolusjon. Men de tok feil. Selv Israel støttet opp under resolusjonen, som gir klare føringer for UNI videre. Og det er også viktig at vi kjemper for å få land til å undertegne klasebombe og minekonvensjonen.

Inspirert av Thoresen

- I verden i dag er det fortsatt 2000 atombomber som kan utløses innen 4 minutter. Vi må kjempe videre for å få en atomfri verden. Jeg hadde selv valgt ut Finn Erik Thoresen fra Norsk Folkehjelp for å holde innledning om temaet. Fordi han både er personlig engasjert og fordi han kan formidle en kamp som mange trodde var helt umulig da Norsk folkehjelp var i startfasen for å få på plass en konvensjon om miner. Finn Erik Thoresen forteller med glød om hvordan de klarte å overbevise den norske regjeringen og deretter mange land. Han har vist oss at det umulige er mulig. Det er inspirerende og gir oss styrke. Det er denne styrken vi nå må ta med oss når vi reiser fra Nagasaki.

Positiv energi

- Jeg er lei av at fagforeningsfolk har en negativ holdning og tror ikke det nytter. Vi har gang på gang sett eksempler på at det nytter å seire til slutt hvis vi er mange og hjelper hverandre på tvers av forbund, land og bakgrunn, sier Jennings.

- Målet med denne kongressen var å skape en positiv energi her i Nagasaki. Det var ikke tilfeldig at vi valgte å ha fokus på fred i byen der atombomben falt for 65 år siden. Jeg tror delegatene har fått mange og sterke inntrykk her i Nagasaki. Det har ikke bare vært en politisk kongress, men også mange sterke opplevelser og inntrykk til ettertanke. Å høre et menneske fortelle om sine egne personlige opplevelser etter atombomben falt, er sterkt men gir oss også mot, sier han.

Han lover, med sitt tillitsvalgtapparat, å gjøre sitt aller ytterste for å realisere målene i strategisk plan og følge opp alle vedtakene og uttalelsene som er gjort.

- En utfordring jeg ser fram til, sier en stolt generalsekretær.

Annonse
Annonse