NFF må ta kampen
Fredag starter Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) sitt 33. landsmøte på Sørmarka. Et konkurrerende forbund og det faglig-politiske samarbeidets betydning er NFFs to viktigste utfordringer. Bare det siste står på Landsmøtets dagsorden.
jan.erik@lomedia.no
NFF er ett av LOs minste forbund. I LO som overalt ellers er det ikke lett å være liten. De minste får ikke bestandig være med der de viktigste avgjørelsene tas. Der ikke alle kan være representert, er det nesten uten unntak de minste som først ryker ut.
For samfunnet er det viktig at arbeidstakerne i kriminalomsorgen har gode, demokratiske og humane holdninger. LO-paraplyen er en god garantist for dette. Derfor er NFF som LO-forbund et gode. På samme måte som det er et gode at Norges Offisersforbund (NOF), en annen arbeidstakerorganisasjon med medlemmer som har mye samfunnsmakt og ansvar, også er et LO-forbund.
Felles for NFF og NOF, som også er et lite forbund, er at de begge har et konkurrende YS-forbund som stjeler medlemmer de sjøl så gjerne skulle hatt i egne rekker. Det er nødvendig å snakke høyt om dette, for deretter å ta utfordringen.
Som et lite forbund med bare litt over 3000 medlemmer, inkludert stort og smått, gammel og ungt, er NFF svært avhengig av kontigentinntekter for å kunne drive et aktivt fagforeningsarbeid for sine medlemmer. Medlemsverving kan dermed bli den overordnede og viktigste aktiviteten forbundet driver med.
Ingen medlemmer, intet forbund og vice versa, som den tidligere NFF-leder Roar Øvrebø påpekte så treffende. Jakten på nye, lekre duppeditter og forsikringsordninger kan fort bli en helårsidrett.
NFF har hatt det sånn en stund. Det går sjølsagt an å høyne kontigenten, men det har også sin smertegrense. Og bakom lurer en konkurrent, i NFFs verden først og fremst YS-organisasjonen Kriminalomsorgens Yrkesorganisasjon (KY) pluss en YS-organisasjon som markedsfører seg som skreddersydd for ledere.
Vi snakker om en konkurrent som organiserer om lag 1000 medlemmer. Organiserte disse seg i NFF, ville det bety mye. Ikke bare økonomisk – sjøl om dette er viktigst, men også fordi arbeidstakerne ville stå mer samlet overfor arbeidsgiver.
Riktig nok eksisterer også FO i dette landskapet, primært i friomsorgen, men det kan NFF leve greit med. For som regel driver NFF og FO samme idrettsgren og spiller på samme banehalvdel. Det er langt verre med KY.
Tradisjonelt er YS-forbund etablert som en protest mot LO-forbundene. Hovedargumentet er at LO har for nære relasjoner til Arbeiderpartiet (Ap), særlig i tider da Ap er det statsbærende partiet. Og det har Ap som kjent vært i store deler av etterkrigstida. YS mener det er en uheldig symbiose mellom LO og Ap. Og får sine fleste medlemmer på dette argumentet.
Kriminalomsorgen er politikerstyrt. Så skal NFF-synspunkter få gjennomslag, bør forbundet ha en nær kontakt med politikerne – og særlig til den flertallsregjeringen som i dag bestemmer. Det er nå NFF – og alle andre LO-forbund – har sin sjanse, det er nå fagbevegelsens verdigrunnlag har politisk flertall på Stortinget.
Derfor er det faglig-politiske samarbeidet som NFF i dag har, og som Tor-Arne Solbakken, LOs andre nestleder, skal snakke om på helgas landsmøte, svært viktig. Paradokset er imidlertid at det er dette samarbeidet som frastøter de 1000 medlemmene NFF i dag ikke klarer å organisere, men som enten velger å være uorganisert eller går til YS.
Hva er så løsningen på paradokset? Jo, det er å overbevise alle ansatte i kriminalomsorgen at det faglig-politiske samarbeidet er et glimrende forum der ansatterepresentanter kan gi politikerne de innspill de trenger for at kriminalomsorgen skal bli en demokratisk, human og arbeidstakervennlig etat.
En god, positiv innsats fra NFFs side i det faglig-politiske samarbeidet der forbundets representanter ikke er i lomma på politikerne, blir en VINN-VINN situasjon. Klarer NFF dette viktige arbeidet til beste for så vel kriminalomsorgens ansatte som innsatte, fins det neppe bedre argumenter i vervekampanjen for å få flere medlemmer. Og da kan forbundet glemme alle de duppedittene som det i dag forsøker å lokke nye medlemmer med. Og om ikke bli stort, så i hvert fall større enn NFF er i dag.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB