Hersleb hage
I går ble det klart at Hersleb skole i Oslo skal legges ned. En skolenedleggelse som illustrerer vanstyret i Oslo.
torgny.hasaas@lomedia.no
Mandag la det borgerlige flertallet i Oslo bystyre fram sitt budsjettforlik. Som et resultat av det blir Hersleb skole nedlagt.
Hersleb skole er en av få ungdomsskoler i Indre Oslo Øst. De har kjempet mange tunge kamper for å utvikle et læringsmiljø for alle de ulike nasjonalitetene ved skolen. Men da det ble oppdaget at skolen trengte omfattende asbestsanering, foreslo like godt byrådet å legge ned skolen.
Skolenedleggelser er alltid noe som engasjerer nærmiljøet, men her er det som vanlig Høyrestyret fra Vestkanten som legger ned gode tiltak på Østkanten.
Det som er alvorlig i denne saken er prosessen. Det virket som om nedleggelsen av Hersleb skole dukket opp som en fiks idé under innspurten før Oslo-budsjettet ble lagt fram. Det fantes ikke noe utredningsarbeid på forhånd og forslaget kom som lyn fra klar himmel.
Dette er typisk for hvordan byutviklingen i Oslo drives under det blå-blå-byrådet. Mens boligutbyggerne jobber på spreng for å fylle hvert ledig hjørne, nedlagte fabrikklokale eller grønne arealer med boliger, gjør kommunen fint lite for å lage en plan for å skape gode oppvekstmiljøer i sammenheng med utbyggingen.
I utgangspunktet er det kommunen som skal drive reguleringsarbeidet, men i Oslo er det vel så ofte at det er utbyggerne som tar på seg dette. De høye tomteprisene gjør at utbygger fortetter så mye som mulig. Det blir ikke satt av arealer eller ressurser til fellesområder annet enn små symbolske lekearealer beste egnet for unger som ikke kan gå.
Kommunen bøyer seg i støvet for utbyggerne og har en inngrodd uvilje mot å ta overordnede grep for å styre prosessene slik at hele byens behov blir dekket.
De siste 15 årene har det vært ført kamp for å få bygd ut en ny ungdomsskole i Indre Oslo Øst. Svaret er å legge ned den som fantes der.
Men de kreative sjelene i Rådhuset med skjønner sikkert snart at dette var jo en fin tomt den kan vi tjene penger på og selge til en utbygger. Så om noen år ser vi sikkert skilt rundt Hersleb skole som forkynner:
«Velkommen til Hersleb hage, et spennende boligprosjekt i en kreativ bydel»
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen